Dödsolyckan skakar Tanum: ”Hade hela livet framför sig”

Tanum är i sorg efter trafikolyckan där en 15-årig pojke dött till följd av sina skador. Kommunalrådet Liselotte Fröjd (M) berättar att kyrkor och församlingshem öppnas för krisstöd.

ANNONS
LocationTanum|
|

– Det är fruktansvärt. Man är helt omskakad. Jag tog emot beskedet halv ett i natt. Jag tänker på de anhöriga, pojken som hade hela livet framför sig och två av hans vänner som är allvarligt skadade, säger hon.

Det var vid 23.40-tiden som larmet om en singelolycka med en A-traktor på väg 163 utanför Grebbestad inkom.

– Där är det ett fordon som har gått av vägen och kört in i ett träd, säger Lars Larsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

”Man behöver ingen utbildning för att vara människa”

Vid olycksplatsen precis innan man kommer in i Grebbestad står ett tjugotal ungdomar som tänt ljus och kramar om varandra. Senare hålls en minnesstund för de sörjande i Fjällbacka kyrka, och sedan tidigt på morgonen har man kunnat samlas i tre av Tanum kommuns kyrkor där personal funnits på plats.

ANNONS

Två av de första var kyrkovaktmästarna Susanne Jexter och Tommy Andersson.

– Vi har både kramats, pratat och varit ledsna med dem, berättar Tommy.

Susanne blev informerad om olyckan redan vid fyratiden på morgonen, och när hon pratade med Tommy på telefon vid sjutiden bestämde de sig snabbt för att öppna upp kyrkans dörrar.

– Man måste inte vara utbildad för att vara människa. Klart det känns i hjärtat för oss med, säger Susanne.

Någon kommer in i kyrkan och tänder ett ljus för att sedan stå tyst en stund. Minsta rörelse ekar i kyrkväggarna och man blir snabbt avslöjad om man gör ifrån sig ett ljud, men tystnaden håller i sig.

Diakonen Kenneth Hjärling har varit samordnare för kyrkans uppgifter under dagen och blev även han kontaktad under natten efter vad som hänt. Att hantera sorg är en vanlig arbetsuppgift som han ofta jobbar med, men det gör inte att man tappar sina känslor.

– Klart man blir berörd när en ung människa dör.

Han fortsätter.

– Vi är bra på sorgearbete, men idag är det inte läge. De var i chock och de behövde vuxna i närheten för att gråta kramas och prata om vad som hänt, sen bearbetar ungdomar sorgen bäst tillsammans, säger han.

ANNONS

Kommun och kyrka ger krisstöd

Efter olyckan har kommunen kraftsamlat för att erbjuda krisstöd. Bland annat håller Svenska kyrkan öppet i Grebbestad och Fjällbacka.

Redan vid halv nio på morgonen hade diakonen Kenneth Hjärling samordnat så att tre kyrkor i Tanum var öppna för den som ville komma och söka tröst.

– Det handlar mycket om närvaro och att vara där. Om att se till att det finns något att dricka, lägga en arm om en axel eller våga vara i tystnad, för just idag finns ingen tröst att ge, säger Kenneth Hjärling.

– Vi på kommunen kommer att ha möten hela dagen för att se hur vi ska möta upp det här. Det är så hemskt. Man kan inte ta in det här, säger kommunalrådet.

ANNONS