Ett enkelt test avslöjar risken för hjärtinfarkt långt i förväg. Arkivbild.
Ett enkelt test avslöjar risken för hjärtinfarkt långt i förväg. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Test kan varsla om infarkt ett halvår i förväg

Ett nytt test kan förutsäga risken att drabbas av hjärtinfarkt de närmaste månaderna.
– Det här är det första testet i sitt slag. Tidigare har man bara kunnat förutsäga risken inom tio år, säger professor Johan Sundström.

ANNONS

Med hjälp av ett blodprov kan man förutsäga vem som riskerar att drabbas av en hjärtinfarkt inom ett halvår. De faktorer som leder till en infarkt syns nämligen i blodet flera månader innan den kommer.

– Vi har hittat ett 90-tal nya markörer i blodet som är inblandade vid en hjärtinfarkt. Vi hoppas att det kan leda till att man snabbare kan hitta personer som snart kommer att få en hjärtinfarkt, säger Johan Sundström, som lett en forskargrupp vid Uppsala universitet där det nya testet utvecklats.

Man vet också att den psykiska stressen vid en partners död eller vid beskedet om en cancerdiagnos ökar risken för att drabbas av infarkt i närtid. Johan Sundström berättar att veckan efter ett besked om en cancerdiagnos femfaldigas risken för infarkt.

ANNONS

Genom att ta hänsyn till sådana livsstilsfaktorer har man också tagit fram ett webbtest som privatpersoner kan göra. Man behöver dock först göra ett test som visar värdet av det onda och det goda kolesterolet.

Tanken med testet är att öka motivationen till livsstilsförändringar.

– Tidigare har man bara kunnat se risken att drabbas av hjärtinfarkt inom tio år, och då kanske det inte känns lika motiverat att sluta röka eller börja ta ett läkemedel. Kan man i stället se risken att drabbas i närtid, ökar motivationen förhoppningsvis, säger Johan Sundström.

ANNONS