Gängen ska knäckas och segregationen brytas. Det var blivande S-ledaren Magdalena Anderssons huvudbudskap efter att ha sagt ja till att kandidera till att bli ny partiledare.
Gängen ska knäckas och segregationen brytas. Det var blivande S-ledaren Magdalena Anderssons huvudbudskap efter att ha sagt ja till att kandidera till att bli ny partiledare. Bild: Jessica Gow/TT

Statsvetare: Logiskt fokusera på gängen

Att blivande S-ledaren Magdalena Andersson lyfter fram gängkriminaliteten är helt logiskt, anser statsvetaren Marja Lemne:
– Det är nog ändå just nu den allra största frågan för den är så akut.

ANNONS

Efter att finansminister Magdalena Andersson tackat ja till Socialdemokraternas valberedning om att bli ny partiledare, deltog hon på onsdagens pressträff på partihögkvarteret Sveavägen 68 i Stockholm.

Hon valde att framhäva tre kärnområden i sin ambition att göra Sverige bättre. Och först ut kom gängkriminaliteten kopplad till segregation, integration och utanförskap.

– Politik är väldigt mycket ad hoc. Nu har det ju varit väldigt mycket och den här sprängningen i Göteborg har lyft fram det ännu mer, säger Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, till TT.

Oundviklig valfråga

Av allt att döma blir gängkriminaliteten en tung fråga i valrörelsen nästa år.

ANNONS

– Det är nog ändå just nu den allra största frågan för den är så akut och möter oss varje dag i rubrikerna.

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-märkt idédebattör, har noterat att andra S-ministrar som Morgan Johansson och Mikael Damberg på sistone mer öppet talat om samband mellan kriminalitet och migration, segregation och integration.

– Nu ska de göra ett nytt försök inför nästa val att städa bort den där jävla frågan, säger Stig-Björn Ljunggren till TT.

– Väljarna ska inte behöva tveka om var partiet står och förstår allvaret. Och i och med att det är en ny person som säger det kan det uppfattas som tydligare.

Tryck från vänster

Frågan är hur nästa S-ledare hanterar teman som brott och straff.

– Eftersom hon har varit finansminister så länge kan hon alla politikområden. Hon är oerhört allmänbildad, säger Stig-Björn Ljunggren.

– Men ingen ledande socialdemokrat är riktigt hemtam på de områdena, så det blir en jobbig uppförsbacke. Särskilt som skjutningarna och sprängningarna fortsätter.

De andra huvudfrågorna för Magdalena Andersson är välfärden och klimatet.

TT: Vad tror du om partiets inriktning med henne som partiordförande?

– Jag har tittat på motionerna inför partikongressen i november och det finns ett starkt tryck från till exempel Reformisterna i vänsterfrågor. Vi får se hur hon kommer att respondera på det, svarar Marja Lemne.

ANNONS

Friare tyglar

Frikopplad från finansministerrollen spår Stig-Björn Ljunggren att Magdalena Andersson får möjligheten att blomma ut.

– Många har nog inte fattat att hon är rätt vänster. Men när du är finansminister blir din vänstersjäl instängd i kassaboken och du får gneta inom ramen för den. Jag tror att hon (som partiordförande) kommer att kunna visa upp en mycket bredare repertoar och då kommer man att se att hon är i grunden lika mycket vänster som vilken sosse som helst.

Båda statsvetarna utgår från att Magdalena Andersson blir statsminister sedan Stefan Löfven avgått i november efter S-kongressen.

– Vi blir sist i Norden med kvinnlig statsminister. Men vi var också sist i Norden med kvinnlig rösträtt, så det är ju följdenligt, säger Marja Lemne.

ANNONS