Statens institutionsstyrelse Sis har tvingats stänga ett hem för tvångsvård i Långanäs efter uppgifter om våld från personalen. Nu uppdagas grövre överträdelser om en anställd som tidigare utretts av polisen för grova våldsbrott. Arkivbild.
Statens institutionsstyrelse Sis har tvingats stänga ett hem för tvångsvård i Långanäs efter uppgifter om våld från personalen. Nu uppdagas grövre överträdelser om en anställd som tidigare utretts av polisen för grova våldsbrott. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Sis-anställd bröt armen på tvångsvårdad flicka

En anställd på Sis-hemmet i Långanäs bröt armen på en tvångsvårdad flicka under ett våldsamt ingripande. Den anställde har tidigare utretts för grov misshandel.

ANNONS
|

Två avdelningar på Sis-hemmet i Långanäs i Eksjö kommun har nyligen stängts ned av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), och personal utreds för att ha utsatt barnen för grovt våld. En flicka ska exempelvis ha blivit strypt och fått märken på hals och kring ögon.

Nu kommer fler detaljerade uppgifter om en tvångsvårdad flicka som ska ha fått armen bruten av en anställd som tidigare utretts för både grov misshandel och hemfridsbrott. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Det här är inget som vi har känt till och det är ju beklagligt om det är så att den här anställda har ett förflutet som är på det här sättet, säger Ludwig Vinterdag, enhetschef och ställföreträdande institutionschef på Långanäs till SR.

ANNONS

Vid en anställning ska ett utdrag ur belastningsregister göras, men om personen friats som i det här fallet syns ingenting. Den anställde utreds av polisen och är nu arbetsbefriad.

ANNONS