Sockrade pannkakor med sylt, gott, men kan vara värt att avstå från, eller dra ned på, om man lider av IBS. Arkivbild.
Sockrade pannkakor med sylt, gott, men kan vara värt att avstå från, eller dra ned på, om man lider av IBS. Arkivbild. Bild: Dan Strandqvist/TT

Rådet vid magproblem – lika bra som extremdiet

Den som lider av överkänslig tarm (IBS) kan få betydligt mindre besvär genom att minimera socker och stärkelse i maten. Den enkla metoden har visat sig vara lika effektiv som den striktare diet som vanligen rekommenderas.

ANNONS

Personer med IBS har återkommande magsmärtor, gaser och förstoppning eller diarré. För att lindra besvären ordineras de ofta dieten fodmap, vilket innebär ett minimum av de fermenterande kolhydrater som tarmen har svårt att bryta ned.

Men det har visat sig att ett annat – och enklare – kostråd, nämligen att dra ned på socker och stärkelse, också fungerar bra. Detta framkom vid en pilotstudie vid Lunds universitet för några år sedan.

"Inga biverkningar"

I en ny studie har de båda kostrekommendationerna jämförts för att få svar på hur de står sig mot varandra. I studien deltog 155 personer med IBS som lottades till att i fyra veckor följa antingen fodmap- , eller inget socker-rekommendationen som förkortas SSRD.

ANNONS

Resultatet visar att i båda grupperna förbättrades IBS-symtomen med 75–80 procent. Vad gäller viktnedgång och minskat sötsug var den effekten större i SSRD-gruppen.

– Resultatet innebär att vi vågar rekommendera den här kosten med mindre socker och stärkelse. Vi har gjort två studier och båda visar samma resultat och vi ser inga biverkningar, säger Bodil Ohlsson, professor vid Lunds universitet, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och en av forskarna bakom studien.

"Ökar valmöjligheten"

Men den ena rekommendationen utesluter inte den andra, fortsätter hon.

– En del tycker att fodmap är krångligt, andra älskar socker. Nu har vi två olika behandlingar att erbjuda, vilket ökar valmöjligheten.

Den jämförande studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrients.

Fakta: IBS, fodmap och SSRD

IBS står för irritable bowel syndrom – överkänslig tarm. Den drabbade får återkommande magont, uppspänd och gasig mage samt förstoppning eller diarré.

Många med IBS upplever att de blir bättre om de undviker att äta särskild mat eller vissa livsmedel. En etablerad rekommendation är att äta fodmap-kost, det vill säga livsmedel med lite eller inget av fermenterande kolhydrater som tarmen har svårt att bryta ned. Fodmap står för fermenterande mono-, di- och oligosackarider samt polyoler. Några exempel på livsmedel som bör undvikas är äpplen, yoghurt, vetemjöl, bönor och lökar, svamp och majs.

SSRD: Står för starch and sucrose-reduced diet och innebär en diet med inget eller lite sackaros, stärkelse och tillsatt socker.

Källor: 1177, Läkartidningen och Bodil Ohlsson, Lunds universitet

ANNONS