Den potenta syntetiska opioiden metonitazen säljs i falska förpackningar vilket ökar risken för överdoser. Arkivbild.
Den potenta syntetiska opioiden metonitazen säljs i falska förpackningar vilket ökar risken för överdoser. Arkivbild. Bild: Jessica Gow / TT

Polisen varnar för felmärkt drog

Polisen varnar för en dödlig syntetisk drog som säljs i falska förpackningar, vilket ökar risken för överdoser och dödsfall.

ANNONS
|

Det rör sig om den potenta syntetiska opioiden metonitazen, som säljs i förpackningar som uppges innehålla oxymorphone.

Metonitazen är betydligt starkare än oxymorphon, och att förpackningarna istället uppges innehålla den svagare drogen ökar risken för överdoser.

"Tabletterna har sålts i falska förpackningar. Det finns därför en stor risk att man tror att man tar tabletter som man känner till, men i själva verket är det ett betydligt mer potent preparat. Då ökar risken för att överdosera och i slutändan dö", säger Kristian Malzoff, kommissarie på Nationella operativa avdelning (Noa) i ett pressmeddelande.

Samlingsnamnet för drogen är nitazener och den påminner om den syntetiska opioiden fentanyl. Drogen har en starkt smärtstillande effekt och kan i höga doser orsaka andningsstopp.

ANNONS

"Det är framförallt personer som redan använder opioider som löper störst risk av avlida på grund av den här typen av droger. Det handlar många gånger om människor som har ett problematiskt bruk av narkotika. De flesta som har avlidit är mellan 20 och 30 år gamla", säger Krisitian Malzoff.

Eftersom risken för överdos är så stor uppmanar polisen de som säljer drogen, både på nätet och på gatan, att omedelbart upphöra.

De falska förpackningarna kommer från ett läkemedelsföretag i Indien, men det är oklart var de tillverkats. Tabletterna finns inte legalt i Sverige.

"Vi vill uppmana de som säljer nitazener att omedelbart sluta med det för att rädda liv", säger Kristian Malzoff.

Fakta: De falska förpackningarna

• Förpackningarna med de falska tabletterna är märkta "Oxymorphone Hydrochloride Tablets" 40 mg och 20 mg från läkemedelsföretaget Aurobindo i Indien.

• Polisen vet inte var de tillverkas men de har även anträffats i andra länder än Sverige och bland annat orsakat dödsfall i Norge.

• Typen av tabletter finns inte legalt i Sverige, så man kan utgå ifrån att alla tabletter av den här typen är falska och livsfarliga.

Källa: Polisen

Fakta: Nitazener

• Nitazener är en grupp mycket potenta nya syntetiska opioider som alltmer kopplas till dödliga överdoser i Storbritannien och andra delar av Europa.

• Ämnena är utformade för att efterlikna effekterna av traditionella opioider som heroin, men är kända för sin höga potens och förhöjda risk.

• Enligt Rättsmedicinalverket har metonitazen och andra nitazener ensamma eller i kombination med andra substanser orsakat förgiftningsdödsfall även i Sverige.

• Tecknen på en överdos är bland annat sänkt medvetande och andningsdepression.

Källa: Stockholms beroendecentrum.

ANNONS