Socialdemokraternas valberedning föreslår finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare för Socialdemokraterna.
Socialdemokraternas valberedning föreslår finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare för Socialdemokraterna. Bild: Jessica Gow /TT

Magdalena Andersson tackar ja: Väldigt hedrad

Socialdemokraternas valberedning föreslår finansminister Magdalena Andersson som ny partiordförande. Hon beskrivs som en otålig kandidat som ilsknar till när hon ser orättvisor.
– Jag är stolt över att vara svensk men samtidigt vet jag att Sverige kan bättre, säger hon.

ANNONS

Magdalena Andersson presenterades på Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm.

– Det här blir historiskt. Magdalena är den person som vet hur det är, säger som det är och gör det som krävs, säger valberedningens ordförande Elvy Söderström.

Magdalena Andersson framhåller att ilskan mot orättvisor gjorde henne till socialdemokrat. Hon drivs fortfarande av denna ilska. På en pressträffen fick hon frågan om hur länge hon velat bli partiledare.

– Det här har aldrig varit något som jag gått och drömt om. Jag vill göra skillnad och för mig spelar det ingen roll från vilken position det sker.

Det kommer knappast som någon överraskning att det är Magdalena Andersson som nomineras. Alla 26 S-distrikt har föreslagit henne för valberedningen. Elvy Söderström konstaterar att de inte haft några andra namn att diskutera. Ändå har det varit en "fantastisk process" där alla medlemmar fått komma till tals.

ANNONS

Nu ska Magdalena Andersson också väljas på Socialdemokraternas kongress i början på november.

Hon fick frågan om hon blivit mer vänster med åren.

– Jag tror ingen från SSU-tiden skulle säga det. Vi är alla socialdemokrater. Det viktiga för mig är att ta landet framåt, se problemen och göra något åt dem. Sen får folk kalla mig vänster eller höger, säger hon.

"Angrepp på samhället"

Sverige är bra, men kan bättre, säger Magdalena Andersson. För det första vill hon ta tag i gängbrottsligheten.

– Vi plågas av en gängkriminalitet som inte hör hemma i vårt land. Vi har inte hela bilden av vad som hände i Göteborg men en sak är tydlig: att spränga bomber och kasta handgranater rakt in där människor bor, det handlar inte om enskilda incidenter. Det är ett angrepp på vårt samhälle. Och då måste vårt samhälle försvara sig.

Hon vill "vända på varje sten" och presentera ytterligare förslag och skärpningar inom rättspolitiken.

TT: Har Socialdemokraterna varit för slappa mot gängbrottsligheten?

– Vi har gjort den största utbyggnaden av rättskedjan i modern tid och skärpt en lång rad straff och dessutom tillsatt den utredning som har förslag på bordet om att vara tuffare mot de gängkriminella.

Det andra området som behöver stärkas är välfärden och det tredje är klimatet.

ANNONS

– Klockan tickar. Klarar vi inte klimatkrisen är vi körda, säger Magdalena Andersson.

"Det kommer märkas"

TT: Vilka är dina styrkor?

– Det låter jag Elvy svara på.

– Hon har en iver att göra något åt saker och ting. Samtidigt som man står stadigt och besitter en kompetens när det gäller ekonomi och känd internationell, alla de där egenskaperna är bara något av det jag skulle kunna säga, säger Elvy Söderström.

– Folk brukar säga att jag är rak och tydlig, jag brukar få saker gjort. Jag är otålig, säger Magdalena Andersson själv.

Hon fick också frågan vilken skillnaden blir med henne som partiledare jämfört med statsminister Stefan Löfven.

– Stefan Löfven är Stefan Löfven och jag är jag, och det är klart att det kommer märkas i viss utsträckning, genom att jag är jag. Den politik vi lägger fram på kongressen har vi båda varit med om att ta fram, säger hon.

Hon anser att Stefan Löfven lett socialdemokratin genom många kriser och en turbulent tid med fast hand. Som partiordförande väntas Magdalena Andersson få en än mer framträdande roll som förhandlare med andra partier.

– Vi har kunnat samarbeta på ett bra sätt, säger hon och nämner både Liberalernas Nyamko Sabuni och Centerns Annie Lööf.

ANNONS

Frågan vad hon ska göra om budgeten inte går igenom senare i höst, ville hon inte svara på.

"Dubbelbonus"

Magdalena Andersson har varit finansminister sedan 2014.

Hon är född 1967, har två barn och bor i Nacka med sin man. Hon gick med i SSU som 16-åring under första året på Katedralskolan i Uppsala.

Det var i slutet av sitt sommartal den 22 augusti som statsminister Stefan Löfven meddelade att han avgår som partiordförande för Socialdemokraterna i samband med höstens partikongress.

Han ska därefter gå till riksdagens talman och begära att bli entledigad även som statsminister. Hans tanke är att den nya S-ledaren även ska bli statsminister. Det är dock riksdagen som beslutar vem som ska accepteras som ny statsminister.

Elvy Söderström säger att valberedningen inte funderat över att Andersson kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

– Men snacka om dubbelbonus, det är stort.

ANNONS