Den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus (i mitten) i en rättegångssal i Teheran vid slutpläderingen mot honom.
Den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus (i mitten) i en rättegångssal i Teheran vid slutpläderingen mot honom. Bild: Koosha Mahshid Falahik/Mizan nyhetsbyrå via AFP/TT

Iransk åklagare kräver dödsstraff för Floderus

Åklagare i Iran yrkar på att Johan Floderus döms till döden. I slutpläderingen i Teheran hävdade åklagaren att den svenske EU-tjänstemannen spionerat för Israels räkning.
En svensk diplomat var närvarande vid förhandlingen.

ANNONS

Den sista dagen av rättegångsförhandlingen hölls på söndagen. På plats fanns den 33-årige Johan Floderus, iklädd fängelsekläder och åtföljd av två advokater, rapporterar AFP med hänvisning till den iranska nyhetsbyrån Mizan.

Åklagaren sade att att Floderus gjort sig skyldig till "omfattande underrättelsesamarbete med sionistregimen", vilket är en omskrivning för Israel. Åklagaren kräver därmed "lagens strängaste straff".

Floderus advokater har en vecka på sig att svara på yrkandet.

Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl till TT att Teheran-ambassadens chargé d'affaires, beskickningens andreman, fanns på plats när rättegången återupptogs.

"Nära kontakt"

"Ambassaden står i nära kontakt med Johan Floderus advokat och bevakar även fallet mycket noga", skriver UD.

ANNONS

TT har sökt utrikesminister Tobias Billström (M) som hänvisar till UD.

Johan Floderus står anklagad för att ha spionerat för Israel och bland annat ha "spridit korruption på jorden", en bred men allvarlig brottsrubricering i den strängt religiösa diktaturen. Floderus greps under en semesterresa den 17 april 2022 och har hållits fängslad sedan dess.

Sverige och EU har vid flera tillfällen krävt att Floderus omedelbart ska friges. I diplomatiska utspel har man också påpekat att "det absolut inte finns någon anledning" att hålla Floderus fången i det ökända Evinfängelset.

Kallade upp diplomat

Rättsprocessen mot Floderus, och dödsdomen mot den spionerianklagade svensk-iranske läkaren Ahmedreza Djalali, har tidigare kopplats till livstidsdomen i Sverige mot Hamid Noury. Han dömdes i hovrätten för sin inblandning i massavrättningar i ett iranskt fängelse i slutet av 1980-talet.

Den 17 januari kallade Sverige upp Irans diplomatiske företrädare för att formellt kräva att svenska medborgare "som hålls godtyckligt" ska släppas.

Regeringar i väst och mänskliga rättighetsorganisationer anklagar Iran för att fängsla utländska medborgare och anklaga dem för omfattande brott i ett slags "gisslandiplomati".

ANNONS