En medarbetare på SD:s kommunikationsavdelning har tagits ur tjänst efter Putinvänliga inlägg i sociala medier. Arkivbild.
En medarbetare på SD:s kommunikationsavdelning har tagits ur tjänst efter Putinvänliga inlägg i sociala medier. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Hyllade Putin – tas ur tjänst av SD

SD-medarbetaren pekades ut som "nätkrigare" av TV4:s "Kalla fakta". Nu tas personen ur tjänst sedan det framkommit att han hyllat Vladimir Putin och Ryssland, på X, skriver Expressen.

ANNONS
|

Medarbetaren är född i Ryssland, men boende i Sverige sedan barndomen. Han har sin tjänst på SD:s kommunikationsavdelning, som pekades ut i tv-programmet "Kalla fakta" för omfattande verksamhet med anonyma trollkonton.

På sina privata konton i sociala medier har han skrivit positivt om Ryssland och Putin samt spridit artiklar från statskontrollerade ryska mediekanaler.

Inläggen härrör sig främst från tiden för den ryska invasionen av Ukraina 2014 och åren därefter samt 2022 efter det storskaliga angreppet.

Sverigedemokraternas pressavdelning säger till Expressen att informationen om medarbetaren är "ny information för oss".

"Vi ser ändå allvarligt på de här uppgifterna och kommer att följa upp detta internt. Tills vidare har han tagits ur tjänst. Eftersom detta gäller en anställning har vi inte för avsikt att kommentera saken ytterligare i nuläget."

ANNONS

När han blir konfronterad om sina inlägg av Expressen säger medarbetaren:

– Jag har inte skrivit nånting om Ukraina förutom att jag gav Ukraina stöd och hjälpte ukrainare som flydde hit. Så jag vet inte vad du kollar på.

ANNONS