Malmöfyrverkerier på nyår. Arkivbild.
Malmöfyrverkerier på nyår. Arkivbild.

Hatade, älskade och svåra att förbjuda

Fyrverkerier är för många det naturliga avslutet på året, men hundägare, blåljuspersonal och kommunpolitiker är inte lika förtjusta. Trots att många är skeptiska är förbud svåra att drivas igenom. Växjö kommun lyckades nästan.

ANNONS
|

Många har försökt, men få har lyckats med att sätta stopp för fyrverkerier på, men fram allt runt, nyårsafton. I april förra året införde kommunfullmäktige i Växjö ett totalförbud mot de färgglada raketerna innanför stadsgränsen. Länsstyrelsen upphävde senare beslutet och förvaltningsrätten ansåg att förbudet var en inskränkning i den enskildes frihet.

- Det jag skulle vilja se är ett nationellt förbud. De flesta människor tycker att fyrverkerier gör mer skada än nytta, säger Bo Frank (M), avgående kommunalråd i Växjö, som firar nyår genom att titta på sälar på Öland.

ANNONS

Mycket okynnespangande

Även om totalförbud är svårt att införa finns en hel del restriktioner kring fyrverkerierna. Smällare är olagligt, ingen under 18 får köpa eller skjuta i väg, och det är inte tillåtet att skjuta raketer hela dagen eller vilken dag som helst – det bryter mot ordningslagen. Dessutom måste man ha tillstånd för att fyra av raketer i detaljplanelagt område.

Men det är svårt för polisen att sätta fast de som okynnespangar.

- Man skjuter av det snabbt, sen ser man oss och hinner avvika, säger Albin Näverberg, presstalesperson för Stockholmspolisen.

TT: Om man är en arg granne, är det ingen idé att ringa polisen om någon smäller?

- Jo det är det, särskilt om man ser handlare där det inte fungerar, som säljer till unga till exempel, säger han.

Traumatiskt för många

Albin Näverberg säger att polisen varje nyårsafton får ett antal larm av olika slag om fyrverkerier. Något enstaka fall av allvarliga skador på fingrar och i ögon, men även incidenter där raketer flugit in genom balkongdörren, balkongbränder och "missriktade lekar" som fyrverkerier i brevlådor.

ANNONS

I år hoppas Albin Näverberg dock på en lugnare kväll.

- Det blåser så mycket, så många avstår från att vara ute länge, säger han.

Nadine Edberg är legitimerad psykolog och arbetar med traumabehandlingar. Hon säger att höga smällar påverkar dem som bor i Sverige och som upplevt krig.

- Det låter som under krig och man kan få flashbacks till krigsupplevelser och det är traumatiskt. Smällarna fungerar som en trigger, säger hon.

Däremot tycker hon inte att man helt måste avstå från nyårsfyrverkerier.

- För de flesta är det en källa till glädje, men det är bra att ha den förståelsen, att det finns människor som plågas av det här, säger hon.

ANNONS
Fakta: Fyrverkerilagar

Du måste vara 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier.

Det kan krävas tillstånd om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område.

Smällare är förbjudna i Sverige.

Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige.

Och när det gäller svävande ljuslyktor:

Det är tillåtet att släppa upp max 50 lyktor per gång oavsett stigningshöjd. Lyktorna får max vara 100 cm höga.

Om platsen för ditt uppsläpp ligger nära en flygplats (10 kilometer eller närmare fågelvägen), måste du kontakta den flygplatsen i god tid innan du planerar att släppa upp lyktorna.

Källa: Polisen, Transportstyrelsen.

ANNONS