EU-kommissionen inleder ännu en granskning av hur Facebook och Instagram uppfyller reglerna i EU:s nya digitala tjänstelag, DSA. Arkivbild.
EU-kommissionen inleder ännu en granskning av hur Facebook och Instagram uppfyller reglerna i EU:s nya digitala tjänstelag, DSA. Arkivbild. Bild: Michael Dwyer/AP/TT

EU slår mot nätjättar: Skyddar inte de unga

Facebook och Instagram misstänks bryta mot EU:s nya mäktiga nätregler genom att inte ge tillräckligt skydd för minderåriga.
Nu inleds ännu en formell granskning.

ANNONS
|

Sedan de två nya nätlagarna DSA och DMA trätt i kraft fullt ut tidigare i år har EU-kommissionen inlett en rad åtgärder mot några av de största nätjättarna.

Nu kommer ytterligare en – återigen riktad mot Facebook och Instagram och dess ägarbolag Meta.

"Vi är oroliga för att Facebook och Instagram stimulerar beroendeliknande beteenden och att de metoder för ålderskontroll som Meta infört inte är tillräckliga", hälsar EU-kommissionären Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Granskningen gäller flera områden där man vill reda ut om Meta verkligen uppfyller kraven i den digitala tjänstelagen, DSA. Det handlar främst om åtgärder för att undvika en "kaninhålseffekt" där unga genom sitt klickande förs vidare till allt mer extremt material men också om kravet på effektiva sätt att förhindra att unga får tillgång till olämpligt material.

ANNONS

En liknande EU-granskning pågår redan mot Tiktok. Så sent som den 30 april inledde EU-kommissionen dessutom en annan granskning av Meta, då inriktad på hur Facebook och Instagram hanterar vilseledande reklam och politiskt innehåll.

ANNONS