Bild från en övervakningskamera visar beväpnade och maskerade män, en av dem i polisväst, på väg mot restaurangen strax före skottlossningen. Bilden ingår i polisens utredning av dådet där två personer sköts ihjäl och åtta skadades.
Bild från en övervakningskamera visar beväpnade och maskerade män, en av dem i polisväst, på väg mot restaurangen strax före skottlossningen. Bilden ingår i polisens utredning av dådet där två personer sköts ihjäl och åtta skadades.

Annat brott men samma straff för krogskott

Ändrad brottsrubrik, men samma straff som tidigare för de flesta åtalade. Så blev hovrättens dom för skotten på en restaurang i Göteborg, där två personer dödades. Åklagarna är nöjda med att i huvudsak ha fått rätt.

ANNONS
|

Vem av de fem mest inblandade som gjorde vad vid skottlossningen på Vårväderstorget är fortfarande inte klarlagt. Två stormade in på restaurangen och sköt med automatvapen, medan en höll vakt utanför, en körde flyktbil och en skötte kommunikationen.

Göteborgs tingsrätt dömde alla fem för dubbelmord och mordförsök mot 24 personer som befann sig på restaurangen. Förutom dödsoffren skadades åtta personer fysiskt.

Två får livstid

Hovrätten anser dock att osäkerheten om rollerna gör det omöjligt att döma någon för mord. Istället döms alla fem för medhjälp till samma brott. För fyra av männen blir straffet detsamma, i två fall livstids fängelse.

Åklagarna tänker inte överklaga.

ANNONS

- Det viktigaste är att utredningen lett till en dom som utkräver ansvar, säger kammaråklagare Niklas Högdén.

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, är också nöjd.

- Det är en framgång för rättsväsendet att man kommer i mål med detta, säger Nord.

En frias helt

Hovrätten dömer totalt sju av de åtalade för medhjälp till mord och mordförsök på restaurangen. Alla nekar till brotten.

Den åttonde åtalade, en 22-årig man, frias helt. Hovrätten köper inte åklagarnas resonemang om att han, tillsammans med en 20-åring, anlagt bilbränder i en annan stadsdel för att avleda polisen.

22-åringen har suttit häktad i elva månader och kommer troligen att få skadestånd för detta. I tingsrätten dömdes han till 14 års fängelse.

20-åringen anses däremot ha medverkat även på annat sätt i genomförandet av brotten, och döms till fem års fängelse för medhjälp.

Döms för annat mord

En 21-årig man döms, liksom i tingsrätten, för en annan dödsskjutning en tid efter attacken mot krogen. I det fallet har han delvis erkänt. Straffet på 14 års fängelse ändras inte. Han var bara 19 år när brotten begicks.

ANNONS

- Vi har inte hunnit gå igenom om domen ska överklagas. Men det är tuffa påföljder, så alla försvarare i det här målet kommer nog att söka efter möjligheter att få prövningstillstånd i Högsta domstolen, säger Thomas Larsson, som är 21-åringens advokat.

Hovrätten utdömer totalt sett ungefär lika mycket skadestånd till brottsoffren som tingsrätten gjorde, mer än fem miljoner kronor plus ränta, men fördelningen är lite annorlunda. 21-åringen ska ensam betala drygt 350000 kronor för mordet han dömts för.

Fakta: Hovrättens dom

Sju av de åtta åtalade männen döms av hovrätten i Göteborg för medhjälp till två mord och 24 mordförsök på restaurangen i stadsdelen Biskopsgården i mars 2015.

Två döms till livstids fängelse.

Tre döms till 14 års fängelse. En av dessa, en nu 21-årig man, döms liksom i tingsrätten för ett annat mord.

En döms till 12 års fängelse.

En döms till fem års fängelse.

En 22-årig man frias helt.

I Göteborgs tingsrätt dömdes fem av männen för mord och mordförsök på restaurangen. Hovrätten anser dock att brottsrubriken ska vara medhjälp till samma brott, eftersom det inte är visat vem som gjorde vad. För fyra av dem fem blir straffet ändå detsamma.

Fakta: Skottlossningen

Restaurangen vid Vårväderstorget, i stadsdelen Biskopsgården, var välfylld på kvällen den 18 mars 2015. Gäster i olika sällskap såg Champions League-fotboll på tv.

Plötsligt rusade två maskerade personer med automatvapen in och började skjuta. Två män dog, åtta personer skadades fysiskt.

Ett av dödsoffren har beskrivits som ledande i ett kriminellt gäng. Den andre mannen hade ingen sådan koppling alls.

Strax efter skjutningen såg en av polisens narkotikaspanare att en bil med beväpnade män åkte från platsen.

Dagen därpå hittades bilen i en annan del av Göteborg, vilket ledde till att tre män kunde gripas.

ANNONS