Tomas, Albin, Kristina och Filip Jarnhede från Lidköping är ute och semestrar längs Västkusten. De har internet på båten, vilket inte alls tar för mycket uppmärksamhet från utomhusaktiviteter. Det är snarare än förutsättning. "Det är skönt att ha" säger de.
Tomas, Albin, Kristina och Filip Jarnhede från Lidköping är ute och semestrar längs Västkusten. De har internet på båten, vilket inte alls tar för mycket uppmärksamhet från utomhusaktiviteter. Det är snarare än förutsättning. "Det är skönt att ha" säger de.

Surf eller bad för barn och tonåringar?

Under semestergemenskapen lockar inte bara sol och bad, utan också smarta skärmar. Men Lidköpingfamiljen Jarnhede ser bara positivt på att ha uppkoppling ombord.

ANNONS
|

– En hel del, säkert en till två timmar per dag, svarar Filip Jarnhede, 16, på frågan hur många timmar han ägnar framför datorskärmen varje dag om sommaren.

– Två timmar är det nog, säger pappa Tomas Jarnhede, 50.

Filip och tvillingbrorsan Albin gillar att vara ute på Skype, Youtube och Netflix. Även på semestern med föräldrarna. Lidköpingfamiljen har förtöjt sin motorbåt i Kungshamn, och har en 4G-uppkoppling ombord.

Det blir dock mindre surfande såhär års. Bröderna spelar annars onlinespel, men inte på sommaren. De har inte tillräckliga datorer för det med sig och dessutom lockar sol och bad.

Ett komplement

ANNONS

Föräldrarna tycker inte att nätet tar för mycket uppmärksamhet – det funkar som komplement till utomhuslivet.

– I deras ålder är det inte kul att bara trava runt och vara kulturell. Jag upplever inte datorerna som ett hinder. Det är skönt att slippa förströ dem, säger mamma Kristina Jarnhede, 53.

Filip och Albin tycker det hade varit tjatigt utan datorer. Nu njuter de av bad, och kan ibland smyga iväg för att hålla kontakt med kompisar.

Tomas är konsult och kan slänga ett öga på jobbmailen, och familjen kan gå in och boka gästhamnar i förväg.

I familjer med yngre barn kan det vara svårt att motivera utflykter när det går att spela. Men alternativ är bättre än förbud, tror Marie Johnard, psykolog i Ljungskile.

– Man vinner mer på att förhandling och hålla barnen sysselsatta. Det gäller att samtala, motivera, uppmuntra och hitta glädjen med svampturen, säger hon.

Först skog sedan padda

Belöning och positiv förstärkning kan användas enligt psykologen. En god middag eller en film kan locka om de hänger med ut i skogen först. Så förskjuts surfbehovet och så blir det extra kul att vara uppkopplad sen.

Marie Johnard tror att skärmtiden kan leda till konflikter i familjen, också då barnen ofta måste samsas om skärmarna.

ANNONS

För yngre barn under tonåren tror hon det kan vara bra med reglerad skärmtid, men inte för tonåringarna.

– Då får man förhandla, och inte föregå med ett dåligt exempel som förälder genom att sitta själv vid datorn för mycket.

Och man får inte glömma bort, enligt Johnard, att datorer för mycket gott med sig. Barnen lär sig mycket.

Cirka en tredjedel av de tillfrågade 13-18-åringarna (2012) tycker att de lägger för mycket tid på sociala medier och internet.

Föräldrarna håller med.

Över 70 procent av 13-18-åringarna använder sociala medier varje dag. För åldersgruppen 9-12 är siffran cirka 25 procent.

Nästan alla tonåringar använder internet varje dag.

Rapporten, som kommer från Medierådet, har inte publicerats än

ANNONS