Fullt upp i Trålverkstan

Årets vinter går till historien som den värsta i mannaminne. Fiskebåtarna ligger sedan länge infrusna i hamnarna . Men på Fiskareföreningen Nordens Trålverkstad håller man värmen upp med både trålbindning och ristertillverkning.

ANNONS
|

Trålen står mängdmässigt för merparten av världens fångster. Så även längst västkusten, och slitaget på trålarna är stort. På Trålverkstaden på Smögen tar man emot åtskilliga trasiga trålar varje år för reparation. Påsen, tunneln, hugget och svepet, allt kan gå sönder men också lagas av skickliga hantverkare.

Trålbindarna Jan Amandusson, Peter Johansson och Roger Front har som vanligt fullt upp att göra. Just nu jobbar man med fyra, fem trålar i olika storlekar. Maskor ska justeras och hampan bindas fast.. Allt sker i samförstånd med kundens speciella önskemål .Stämningen är på topp inne i verkstaden som ligger i samma fastighet som föreningens Skeppshandel på Storgatan på Smögen. Det är ett gott gäng som vet hur en trål ska hanteras.

ANNONS

– Det här är ett unikt hantverk och det finns bara två liknande trålverkstäder i landet, berättar Sixten Söderberg, ordförande i Fiskareföreningen Norden.

I ett av hörnen ligger ett så kallat rister som Roger Johansson håller på att göra klart. Ett rister är ett fångstverktyg som används för att bland annat skilja räkor från exempelvis torsken. Räkorna åker ner i gallret till en trålpåse medan fisken åker ut i havet igen.

– Just detta rister är specialtillverkat för en kund i Skottland men modellen säljs också till andra länder, berättar Roger Johansson.

ANNONS