9,6 miljoner plus för Sotenäs

Prognosen i höstas såg mörk ut men det preliminära bokslutet för 2009 visar ett betydande överskott i kommunens kassa. 9,6 miljoner kronor plus är klart bättre än budgeterat.

ANNONS
|

– Det såg nattsvart ut ett tag men vi drog i nödbromsen och resultatet blev klart bättre än vi trodde då, säger Mats Abrahamsson(M), kommunstyrelsens ordförande.

För åttonde året i rad visar kommunens bokslut ett överskott och jämfört med förra året är det 6 miljoner kronor bättre. Farhågorna från budgetuppföljningen i november om ett minus på ett par miljoner kronor visade sig alltså inte slå in.

– Det känns bra att vi hade is i magen och inte började med uppsägningar som många andra kommuner gjorde. Vår strategi höll och det får vi kredit för nu, säger Mats Abrahamsson.

Att kommunen går rejält plus för 2009 är en följd av att verksamhetens nettokostnader minskat med två procent från 2008 samt att exploateringsverksamheten ger ett överskott med 4,6 miljoner kronor. Till detta ska också läggas vinster från övrig fastighetsförsäljning med 2,5 miljoner kronor.

ANNONS

Skatteintäkter och generella statsbidrag visar ett underskott på 2,5 miljoner kronor mot budget, trots att nämndernas ramar justerats ned under året med 5 miljoner kronor. Uteblivna skatteintäkter kompenseras av sänkta arbetsgivaravgifter och minskade pensionskostnader och ändrade regler för långtidssjukskrivna har gett kommunens kassa ett tillskott på drygt 4 miljoner kronor.

Nämndernas verksamhet, bortsett från den affärsdrivande verksamheten, går back med 5,4 miljoner kronor och störst underskott visar omsorgsnämnden med ett underskott på 6,1 miljoner kronor.

– Personalen ute i verksamheterna har gjort ett bra jobb mot bakgrund av de lagda sparkraven. Omsorgsnämnden är en tung post men arbetet är långsiktigt. Det finns en gräns för hur mycket sparbeting som kan lägga på verksamheten.

Även oppositionen är nöjd med det positiva resultatet.

– Självkart är vi glada för detta, säger Britt Wall(S), oppositionsråd i kommunen. Statsbidrag och fastighetsförsäljningar är några bidragande orsaker. Jobbet framöver måste ta sikte på att skapa balans i driftbudgeten och att öka skatteintäkterna genom att skapa fler jobb och få fler att bosätta sig i Sotenäs kommun.

Kommunens bostadsbolag, Sotenäsbostäder, visar ett plusresultat på 1,5 miljoner kronor före skatt och bättre än budgeterat har det gått för Sotenäs Rehabcenter vars underskott stannar på 1,3 miljoner kronor.

ANNONS