Heikki Klaavuniemi (SD) tog sig in i regionstyrelsen tack vare Sverigedemokraternas starka val.
Heikki Klaavuniemi (SD) tog sig in i regionstyrelsen tack vare Sverigedemokraternas starka val.

SD-kandidat inte skriven i kommunen

Sjättenamnet på Sverigedemokraternas valsedel i Munkedal är inte skriven i kommunen och är därmed inte valbar. Men det finns ersättare, så stolen blir inte tom.

ANNONS
|

Sju kandidater till kommunvalen i Bohusläningens spridningsområde var på valdagen inte folkbokförda i den kommun där de kandiderade. Det måste de vara för att ta en plats i kommunfullmäktige, även om de står på valsedeln och fått röster.

För sex av dem har det ingen praktisk betydelse eftersom de står långt ner på valsedlarna och inte hamnat på valbar plats.

På SD:s valsedel i Munkedal står André Johansson som sjätte namn och SD fick i valet sex mandat i fullmäktige. Eftersom Johansson är skriven i Uddevalla kommun kan han inte väljas in.

–På SD:s valsedel hade väljarna rätt att skriva dit ett eget namnförslag. Vi ska nu gå igenom röstsedlarna, identifiera namnen och se om de är valbara, förklarar länsjurist Lars-Erik Persson.

ANNONS

Det blir ingen tom SD-stol, försäkrar Heikki Klaavuniemi, ledare för SD i Norra Bohuslän.

–Det finns fem namn till som vi inte hann få med när valsedlarna skulle tryckas. Vem av dem det blir, får vi se när rösterna har räknats igen och om något av namnen har fått flera röster, säger Heikki Klaavuniemi.

ANNONS