Överljudsflygningar skakade Bohuslän

Två kraftiga smällar orsakade av Jas-plan som spräckte ljudvallen chockade på tisdagseftermiddagen Orust och Tjörn i Bohuslän. – Helt plötsligt skakade bara hela huset, säger Jenny Wallman från Varekil.

ANNONS
|

Vid två-tiden på tisdagseftermiddagen hördes två kraftiga smällar över stora delar av Tjörn Och Orust. Något som NyheterSTO var först att berätta om.

Huset skakadeJenny Wallman från Varekil på Orust var en av flera öbor som chockades av smällarna.– Jag satt hemma med datorn och skulle beställa grejer och plötsligt smällde det till så att hela huset började skaka. Det var en rejäl smäll så jag blev faktiskt riktigt rädd, säger Jenny Wallman till Bohusläningen.Då det byggs i närheten av hennes hus trodde hon först att smällen kom från byggarbetsplatsen en bit bort.– Katten tittade på mig och undrade vad som hände. Rutorna skakade och jag hann tänka att nu sprack nog grunden, säger Jenny Wallman.Efter den första kraftiga smällen kom en ytterligare en smäll.– Men den var inte alls lika kraftig som den första, säger Jenny Wallman.

ANNONS

Enligt kommentarer från läsare på Bohusläningens Facebooksida ska smällen även ha märkts av på Skaftö i Lysekils kommun och i Kungshamn i Sotenäs kommun.Försvaret bekräftarHenrik Gebhardt är informationschef vid Skaraborgs Flygflottilje, F7 i Såtenäs.Han bekräftar för Bohusläningen att försvarsmakten utfört så så kallade överljudsflygningar med sina stridsflygplan Jas 39 Gripen under tisdagen.– Vi har flugit överljudsövningar i det här området vid den här tiden idag.Gebhardt berättar att försvaret har strikta regler för sina överljudsflygningar under övning för att de inte ska påverka allmänheten. Regler som innebär att de måste ske som lägst 10 000 meter över land och 5000 meter över havet. – Vi har hållit oss till gällande regler, men under mycket särskilda omständigheter och meteorologiska fenomen kan ljudet ändå fortplanta sig till marken, säger Henrik Gebhardt.PrognoserInnan övningarna berättar han att försvarets meteorologer gör något som kallas ljudutbredningsprognoser. Prognoser som undersöker hur en överljudsbang fortplantar sig vid en överljudsövning. – Man tittar på vindar och andra saker. Ibland kan det finnas särkskilda ledskick i luften där ljudet fortplantar sig snabbare och längre än normalt och då kan ljudet fortplanta sig ner i marken trots att vi flyger enligt reglerna. Oftast sker det då ingen skada i marken, mer än att man kan bli förvånad och känna ett visst obehag av ljud man inte är van vid, säger Henrik Gebhardt och forsätter.– Men om man flyger för lågt och det blir en sådan här ljudbang, då kan saker som fönsterrutor och annat gå sönder och det är ju därför vi har de här gränserna. Vi vill ju inte ha sönder folks egendom när vi är ute och övar.

ANNONS

Klicka här för att se ett Jas 39 Gripen under uppvisning (OBS! Extern länk)

FAKTA:

LjudvallenEtt flygplan sägs passera ljudvallen när det accelererar till en hastighet överstigande ljudets hastighet. Ljudhastigheten i jordens atmosfär varierar enbart med lufttemperaturen. Vid 15°C är ljudets hastighet 1225 kilometer i timmen (340 m/s).(Källa: Wikipedia)LjudbangVid hastigheter över ljudets skapas en tryckvåg kring det föremål som färdas fortare än den naturliga vågutbredningshastigheten i mediet det färdas i. Tryckstegringen framför flygplanet ger upphov till en stötvåg, som när den når marken uppfattas som en kraftig och plötslig explosion, en så kallad ljudbang.Eftersom den kraftiga tryckvågen kan vara mycket störande på marken under, till och med byggnader kan förstöras, har civil flygning med överljudsfart endast tillåtits över hav eller obebyggda områden. (Källa: Wikipedia)

ANNONS