Orustkvinna på båt som bordats

Ett av Ship to Gazas fartyg har bordats av Israel. Det uppger organisationen. En av aktivisterna och med i besättningen är från Bohuslän.

ANNONS
|

Det var igår eftermiddag som kontakten med Womens boat to Gaza förlorades. På båten finns 13 kvinnliga aktivister som var på väg till Gaza.

– Båten bordades av israeliskt krigsfartyg. Vihar goda skäl att tro att det varpå internationellt vatten och aktivisterna har blivit förda till Ashdod, berättadeShip to Gazas mediakoordinator Staffan Granér till Bohusläningen tidigtpå morgonen.

En av personerna i besättningen och med på båten som fredsaktivist är en kvinna från vårt område.Emma Ringqvist från Orust är en av två svenskar.

Hennes pappa Claes Ringqvist möttes av beskedet igår.

–Jag är inte orolig mest förbannad faktiskt. Emma är styrman och resten av besättningen består ju av kvinnor och det finns en fredspristagare med, säger Claes Ringqvist.

ANNONS

Enligt Claes Ringqvist är aktivisternas syfte att bryta blockaden av Gazaremsan.

–Det finns mat men ingenting annat ombord på båten. Det är ju en politisk manifestation som är syftet med resan, säger Cales Ringqvist.

Före Women's boat to Gaza:s avfärd mot Gaza spelade besättning och passagerare in meddelanden.

Det var utifall att något som en bordning av fartyget skulle ske. Nu har organisationen publicerat youtube-klippet på sin hemsida.

Fotnot: Bohusläningen har ingen uppgift om att en kidnappning ska ha skett. Det är inte bekräftat attbordningen skulle ha skett på internationellt vatten.

Organisationens advokater ska ha gett beskedet på morgonen att aktivisterna tagits tillGivon-fängelseti stadenRamleh.

–Advokaterna kommer kräva attbesöka dem. Viförväntar oss att de ska släppas, sägerStaffan Granér på Ship to Gaza.

Han har även varit i kontakt med Utrikesdepartementet på morgonen. De ska enligt Granér arbetamed ärendet de har inte varit i kontakt med svenskarna på morgonen.

Det är inte första gången ett av Ship to Gazas fartyg bordas.Staffan Granér hoppas och tror att gripandet denna gång ska ha gått lugnt till.

– Vi tror inte att det skulle vara våldsamt. Israelerna själva har hävdat att gripandet gick lugnt till och våra aktivisterhar haft träning i ickevåld, säger han.

Texten uppdateras

ANNONS
ANNONS