Orustbo gripen på Ship to Gaza

48-årige Orustbon Stellan Vinthagen är en av de svenskar som gripits av israeliska myndigheter ombord på skeppet Estelle, som är en del av Ship to Gaza.

ANNONS
|

Vinthagen, boende med fru och dotter i ekobyn Krossekärr utanför Henån, är docent och högskolelektor i sociologi vid Högskolan Väst samt lektor i fredsforskning vid Göteborgs universitet. Vinthagen har sedan 1980 varit verksam som utbildare, organisatör och aktivist i flera olika länder, och har deltagit i över 30 ickevåldsliga civil olydnadsaktioner, för vilka han suttit i fängelse i över ett år.

De tolv svenskar som var ombord på fartyget Estelle flyttades på söndagen till ett häkte där de kan hållas kvar i upp till 72 timmar.

"Mår bra"

Mikael Löfgren, mediasamordnare på Ship to Gaza, bekräftar att Vinthagen är en av de svenskar som har gripits.

ANNONS

– De har ombetts att skriva under ett erkännande om att de illegalt försökt ta sig in i Israel, men samtliga har vägrat, säger han.

– Troligen kommer de ändå att utvisas eftersom Israel inte vill ha mer uppmärksamhet runt detta, säger Löfgren.

Svenskarna har träffat svensk ambassadpersonal och mår bra, uppger utrikesdepartementets presstjänst för TT.

– Vi har väldigt kort fått träffa de flesta av svenskarna. De uppger att de mår bra. Det vill de kommunicera hem till Sverige, säger Mats Samuelsson på UD:s presstjänst.

Svensk anklagas

Under söndagen inleddes en rättslig förhandling mot tre israeliska medborgare som var ombord på Estelle. De anklagas bland annat för att ha uppviglat till revolt och trotsat förbudet för israeler att resa till Gaza. Senare meddelade Ship to Gaza i ett pressmeddelande att även en av de tolv svenskarna, Dror Feiler som är född i Israel, skilts från den övriga gruppen och ställts inför samma anklagelser.

– En oväntad vändning, han betraktas plötsligt som Israelisk medborgare, säger Mikael Löfgren.

Feiler lämnade Israel för 40 år sedan och har sedan många år svenskt medborgarskap.

– Han befinner sig sannolikt i domstolen i Ashdod nu, säger Löfgren.

En talesperson för Israelisk militär säger till nyhetsbyrån AFP att inget våld förekom vid bordningen. Enligt Ship to Gaza har en av de Israeliska aktivisterna i kontakt med anhöriga uppgivit att militären använde elpistoler.

ANNONS

ANNONS