STÖTT PÅ MOTSTÅND. Efter mycket om och men drar produktionen av promatorer igång nästa vecka.Foto: Adam Ihse / TT
STÖTT PÅ MOTSTÅND. Efter mycket om och men drar produktionen av promatorer igång nästa vecka.Foto: Adam Ihse / TT

Frystorkning av kroppar exporteras

Metoden att frystorka kroppar har stött på mycket motstånd genom åren. Men i nästa vecka drar produktionen av promatorer igång. Samtidigt har Susanne Wiigh Mäsak 3,7 miljoner i personliga skulder.

ANNONS
|

I snart tolv år har hon genom sitt bolag Promessa AB försökt att få till stånd ett godkännande av sin metod att frystorka kroppar som en alternativ begravningsmetod. Så långt har hon inte kommit, men nu har hon tecknat ett avtal med en kund som beställt själva anläggningen.

– Det är en betalande kund i utlandet som beställt två promatorer, sedan finns det ytterligare intressenter. Byggnationen av modulerna från våra underleverantörer ska ske på Ufab, i Uddevalla, med start nästa vecka, säger Susanne Wiigh Mäsak. Ufab blir den tekniska basen.

Hennes personliga skulder på drygt 3,7 miljoner som ligger hos kronofogden, innebär bland annat att hennes fastighet ska säljas på exekutiv auktion. Fordringsägare är Marginalen Bank som kräver henne på 2,5 miljoner. Resterande pengar är en skatteskuld.

ANNONS

– Ja, eftersom jag har varit förhindrad att starta försäljningen av promession, har jag själv valt att bära kostnaden. Jag har alltså lånat ut mina pengar till bolaget, Det är mycket pengar men jag har gott hopp att kunna betala innan auktionen den 4 februari.

Enligt Wiigh Mäsak har 43 länder visat intresse för metoden, som hon har patent på sedan 1999. Genom åren har Promessa fått in 35 miljoner kronor. Att hon trots det fått gå in med egna pengar, så pass att hon blivit skuldsatt, förklarar hon med att det har varit mycket kostsamt att utveckla metoden och marknadsföra den.

– Jag och min familj sätter företaget först, så jag är beredd att göra ett personligt offer.

Den metod som Susanne Wiigh Mäsak tagit fram, promession innebär att kroppen läggs i en kista och fryses ner till -18 grader. Därefter fryses den ner till - 186 grader med hjälp av flytande kväve. Kroppen omvandlas då till stoft.

– Jag har aldrig stött på något motstånd från allmänheten när det gäller promession. Däremot har det varit ett osunt motstånd från begravningsbranschen. Och sedan var det en professor som surrade om att den inte fungerar. Men det är självklart att den gör. Det är en förolämpning mot våra tekniker, säger Wiigh Mäsak.

ANNONS

Produktionstiden för den första promatorn beräknas ligga på tio månader. Anläggning nummer två beräknas ta 21 veckor att bygga.

– Efter så många år känns det enormt spännande. Ungefär som att vara gravid och äntligen få föda. Fast det har varit en lång graviditet, säger Susanne Wiigh Mäsak.

2002: Orustbon Susanne Wiigh-Mäsaks patent på ekologisk begravning (promession) räddas genom att svenska kyrkans församlingsförbund övertar aktier i hennes bolag Promessa.

2006: Skatteverket säger nej till fler dispenser för nedfrysning av döda. Wiigh-Mäsak jobbar för att göra begravningsmetoden tillåten och har genom åren marknadsfört promession både inom Sverige och utomlands.

Mars 2012: Tolv avlidna personer runt om i Sverige riskerar att tvångsbegravas då Skatteverket inte längre ger anstånd för gravsättning i väntan på att Orustbon Susanne Wiigh-Mäsaks frystorkningsmetod ska godkännas. Hon begär fortsatt dispens.

November 2012: Regeringen bestämmer sig för att utreda alternativa begravningsmetoder.

I november kremerades en av de kroppar som legat nedfrusna i väntan på att promession ska bli tillåtet. I landet finns det ytterligare sju som väntar.

Samtidigt som den första promatorn byggs ligger nu sju kroppar nedfrusna i väntan på att promession ska bli tillåtet. Den person som kremerades i november, var skriven på Orust. Och det var efter ett beslut från kommunstyrelsen som kremeringen kunde genomföras. Ytterligare en person som också var skriven på Orust, och som tidigare förvarats i Trons kapell i Vänersborg, är förd till Orust.

De anhöriga har överklagat beslutet från kommunstyrelsen att kroppen måste gravsättas. Det ska avgöras av Högsta Förvaltningsdomstolen.

I Lund blev också en kvinna kremerad mot sin sista vilja. Då hade hon legat nedfrusen i fyra år innan hon tvångsbegravdes.

– Jag tycker att det är ett felaktigt beslut begånget. Det strider helt emot lagstiftarnas mening, säger Susanne Wiigh Mäsak.

Hon har även tagit initiativet till den ideella organisationen Prolifera, där man kan anmäla sitt intresse för promession. I dag har nära 1 300 människor anmält sitt intresse. Syftet är att skapa opinion för den alternativa begravningsmetoden.

ANNONS