Orust och Färgelanda väntar på en lösning

I Färgelanda och på Orust rycker inte brandmän ut i väntan på ambulans. Detta trots att färre ambulanser hinner fram i tid än 
i NU-sjukvårdens övriga kommuner.

ANNONS
|

Mellan 15 och 38 procent av de 75 akutlarm som inträffade i Färgelanda under årets första åtta månader nåddes av en ambulans inom 20 minuter.

Det är långt ifrån det genomsnittsmål på 90 procent som regionfullmäktige satte för hela NU-sjukvårdens område i mars i år.

På Orust nås mellan 37 och 65 procent av de mest akuta larmen - så kallade Prio 1-uppdrag - inom 20 minuter.

Trots detta är de två kommunerna ett par av de få kommuner som ännu inte erbjuder I Väntan På Ambulans (IVPA), vilket erbjudits på Skaftö i Lysekils kommun sedan 90-talet.

På sikt vill NU-sjukvården att alla ska vara med, men processen tar tid.

ANNONS

– När vi är ute på trafik-olyckor ser vi att det tar tid för ambulansen att komma fram ibland. Vissa tider är de långt borta, säger Bo Ljung, platschef på räddningstjänsten i Färgelanda.

I dag åker inte räddningstjänsten i Färgelanda på IVPA-larm, men inom Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund håller man på att utreda förutsättningarna för att räddningstjänsten i Färgelanda skulle kunna börja göra det.

– Vi är positiva till det, vi tycker att det behövs i Färgelanda, säger Bo Ljung.

Räddningstjänstförbundet tittar till exempel på hur många larm det skulle kunna bli, vilken typ av utrustning som skulle behövas och vilka kostnader det skulle innebära.

Den 12 december träffas representanter från Färgelanda kommun och regionen för att diskutera vad ett IVPA-åtagande skulle innebära, berättar Maria Aronsson, tillförordnad omsorgschef i Färgelanda kommun.

På Orust finns inte heller något IVPA-avtal, trots att räddningschefen säger att han har stöd från kommunen och har stött på regionen i frågan i över fyra år.

– Vi väntar kraftfullt, säger Christer Hellekant, räddningschef på Orust.

NU-sjukvårdens vårdutvecklare Anders K Johansson säger att målet är att IVPA-projektet ska omfatta hela regionen så snart som möjligt.

– Tanken är att alla räddningstjänster ska vara med på sikt, men det är en komplicerad sak, organisatoriskt. Det är en process som tar tid, man får ta en kommun i taget, säger han.

ANNONS
ANNONS