Späckhuggare eller inte? Experterna går åt ett annat håll.
Späckhuggare eller inte? Experterna går åt ett annat håll.

Nu klarnar det om "späckhuggaren"

Tumlare eller ubåt? Flera experter har hört av sig om identiteten på den möjliga späckhuggaren utanför Tjörn. Bevisen pekar åt ett gemensamt håll.

ANNONS
|

Det var mest troligt ingen späckhuggare som Filip Andersson och Marcus Lindblom såg under sin fisketur under lördag eftermiddag, utan en vikval.

Det hälsar bland annat Svante Lysén vid Göteborgs naturhistoriska museum som identifierar det som en vikval baserat på ryggfenans form.

– Baserat på bilderna skulle jag säga att det till 99 procent handlar om en vikval, säger Svante Lysén, till Göteborgs-Posten.

Han får även medhåll av Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten som också identifierar ryggfenan som en vikval.

– Det har ju förstås nyligen varit grindvalar uppe vid Kungshamn, men fenan liknar inte riktigt en grindval, säger Björn Risinger.

ANNONS

Hur vanligt är det med vikvalar utanför Tjörn?

– Det är också ganska ovanligt även om vikvalen är en bardval och äter plankton till skillnad från späckhuggare som är tandvalar.

Fanns det någon fara i situationen?

– Det brukar det sällan vara. Inte ens om det är späckhuggare behöver man vara särskilt orolig. Det bästa man kan göra är att njuta av det fantastiska ögonblicket.

LÄS MER HÄR: Späckhuggare utanför Bohuskusten?

ANNONS