Hopp för jourmottagningen

Det finns hopp för jourmottagningen på nattetid i Lysekil. Under stängningen mellan 17 januari och 30 april ska en vårdgivare upphandlas.

ANNONS
|

– Vi får en lucka men förhoppningen är att vi får en vårdgivare som vill driva mottagningen på nätterna, säger Per-Arne Brink (S), ordförande i norra Bohusläns hälso- och sjukvårdsnämnd.

Diskussioner kring den nattöppna jourmottagningen och även kvällsöppettiderna på vårdcentralerna i Lysekil har blossat upp med jämna mellanrum under de senaste åren.

Nu har Lysekil två vårdcentraler som båda har öppet till klockan 22 på vardagskvällar och sex timmar under lördag–söndag. Därtill kommer den nattöppna jourmottagningen. Verksamheten där är densamma som på de dagöppna vårdcentralerna. Fram till årsskiftet har den drivits av primärvården Fyrbodal.

– Den här verksamheten har förlängts en gång. Det går inte att göra en gång till och därför måste vi göra en ny upphandlingsrunda, säger Per-Arne Brink. Då får vi en lucka i tiden.

ANNONS

Anledningen till att man inte började upphandlingen i så god tid att jourmottagningens verksamhet kunde fortsätta utan stängning är enligt Per-Arne Brink bland annat diskussioner kring ekonomin.

– De få besök som kommer nattetid kostar oss 8 miljoner kronor. Vi har diskuterat fram och tillbaka men landat i att en ny upphandling ska göras.

Att jourmottagningen öppnar igen i maj är ändå inte helt klart.

– Vi får se om någon eller några är intresserade av att driva mottagningen på nätterna. Det vet vi kanske inte förrän i april, säger Per-Arne Brink.

Övriga nattöppna jourmottagningar i Dalsland och Bohuslän finns i Strömstad, Bäckefors och Uddevalla.

ANNONS