Gränspolisen förklarar insatsen

Det kan bli så när människor som inte får stanna vägrar att självmant lämna landet.

ANNONS
|

Lars Skoglund är kommissarie vid gränspolisen i Västra Götaland.

Han bekräftar att en kvinna med barn hämtades i Lysekil den aktuella natten och förklarar de nattliga tillslagen med att gränspolisen tvingas passa flygets tider.

– När det gäller just Albanien så måste vi vara där före en viss tid på dagen. Då är vi tvungna att flyga från Sverige väldigt tidigt. I det här fallet var det ett chartrat plan som kom från Finland, landade här på Landvetter, fortsatte till Tyskland och sen vidare till Albanien. Det innebär att vi måste....

Han gör en kort paus.

– Jag håller med dig, det är inte humant alls att hämta en mamma och barn mitt i natten men vi tvingas till detta. Lagstiftningen gör att vi måste göra så här med personer som vägrar åka hem.

ANNONS

Skoglund säger att de som utvisas, innan det går så här långt, har fått chansen från Migrationsverkets sida att åka hem på ett bättre sätt men när de vägrar hamnar ärendet hos polisen.

– Vi åker inte och hämtar mammor och barn mitt i natten för skojs skull, säger han.

Enligt uppgift slets barnen upp ur sängarna och bars iväg i pyjamasar. Mamman hade förts ut i handfängsel och utan skor och ytterkläder.

– Vi försöker alltid att göra det så humant som möjligt, men här handlar det om människor som vägrar att åka. Mamman i det här fallet vägrade samarbeta. Hon ville varken åka någonstans eller packa. Så två kollegor tog hand om barnen. Det kan kännas bryskt ibland men tyvärr blir det såhär.

Poliserna på plats har berättat för honom att kvinnan hade lyckats ta sig ut i trapphuset där hon gapade och skrek och en granne hade kommit ut och varit påstridig. Så det blev knappt om tid och situationen blev pressad. Mamman vägrade gå och höll sig fast i trappräcket så det slutade med att poliserna fick bära ner mamman till polisbilen.

Sen åkte de raka vägen från Lysekil till Landvetter flygplats, där ett flyg väntade. Totalt satt 54 personer på detta plan ner till Albanien.

ANNONS

De ska inte ha fått packa med sig någonting.

– Möjligheten att packa får de alltid men i många fall så vägrar de att göra det.

Är det någon strategi med att ta barnen på det här sättet? De är ju så små.

– Ja, är inte mamman kapabel att hjälpa till så... I de flesta familjer så inser de när polisen kommer att de ska iväg så de packar och tar hand om sina barn. Men om mamman inte gör det, då får ju poliserna som hämtar göra det.

Man bär ut dem i iskalla natten utan kläder och det är så det går till eller?

– Ja, alltså, vill de inte åka så kan det bli såhär.

– Vi vet ju att det här är människor som inte vill åka. De vill stanna kvar i Sverige till varje pris. Det blir tuffa situationer. Man får ju förstå de här människorna också. De har kanske sålt allt de äger och har hemma och kanske lånat pengar och så kommer de hem ännu mer utblottade än de var innan. Det är desperata människor.

Oftast har polisen skaffat en nyckel till lägenheten de ska in i. Men, säger Lars Skoglund, de vet aldrig vad som väntar innanför dörren. Det händer ju från och till att personer försöker skada sig själva så det gäller att komma snabbt in.

ANNONS

Och även för poliserna är uppdraget påfrestande.

– Vi har verkställt många familjer sista halvåret men vi försöker begränsa det för det är tufft för poliserna. Det är inga trevliga arbetsuppgifter.

Hur ofta blir det såhär dramatiskt?

– Det är faktiskt inte så ofta.

ANNONS