Fel gravplats pekas ut för Österödskvinnan i SVT:s Historien om Sverige

Kvarlevorna av Österödskvinnan är mer aktuella än någonsin i och med SVT:s storsatsning Historien om Sverige. Men var hennes gravplats egentligen ligger är inte helt lätt att veta. Inte ens för SVT som i serien pekar på fel fyndplats.
– Vår avsikt var inte att vara mer specifika än på själva området där man funnit hennes skelett, och kanske vi borde varit ännu tydligare med det, säger en av producenterna till serien Patrick Bratt.

ANNONS
|

Kör man sakta på den lilla vägen ute på Härnäset kan den som har ögonen med sig se en liten väg svänga av mot en åker. På sidan av vägen sitter en skylt med målade bokstäver i ilsket rött ”Väg avstängd”. Det är inte mycket som talar för att detta är platsen där en av Skandinaviens äldsta mänskliga kvarlevor ska ha sin gravplats. Men ett stenkast in i skogen begravdes alltså Österödskvinnan för omkring 10 000 år sedan.

– Nu ska jag bara hitta vart vi är också. Lysekils kommun. Vi var nära Brastad tror jag, säger reportern Emma Edling och tar upp sin mobil.

ANNONS

Hon har åkt hit för att ta reda på hur lätt, eller svårt, det är att hitta den riktiga gravplatsen. Reportern har till sin hjälp kartan i fornsök. Kartan har ingen gps-markör så till skillnad från de flesta moderna kartorna går det inte att snabbt hitta sin egen position.

Österödkvinnan i SVT:s Historien om Sverige

I veckan hade SVT premiär för sin storsatsning Historien om Sverige. Då kunde vi få följa Österödskvinnan och få en inblick i hur hon tros ha levat. Hon ska ha blivit runt 70 år gammal och var också lång med sina 170 centimeter.

I serien kan man se programledaren Simon J Berger peka mot en klippvägg på en tomt där ett litet hus står. Han berättar att det var där Österödskvinnan begravdes för alla dessa år sedan. Men platsen han pekar ut är alltså inte alls hennes gravplats, utan ett ställe där hennes skelett dumpades under tidigt 1900-tal efter att hon först hittades.

– Jag tycker det är tråkigt att det blivit fel. Jag hade ingen tanke på att det kunde bli så, jag har ju vetat vad som hände sedan 50-talet, säger Jan-Erik Eriksson som är ordförande i Stångenäs hembygdsförening.

Österödskvinnans gravplats flyttades 100 meter

I området har det länge funnits skalbankar, gamla rester av fossiler från istiden eller efter istiden. Förr var de kalkrika skalen populära att ge till hönsen för att få bra och tåliga ägg, men också för att använda till porslinstillverkning. Därför kom det sig att man en dag 1903 grävde upp det mesta av skalen som låg där. De transporterades sedan bort för porslinstillverkning. I samband med det hittade man också ett skelett. Då ska Österödskvinnan, enligt Karl Ahl som var på platsen vid tidpunkten, ha suttit upprätt i sin grav.

ANNONS

– De ringde landsfiskalen, eller länsman var det väl egentligen, som fick komma och titta. Men han konstaterade då att det var ett gammalt skelett och sa att de kunde gräva ner det igen, säger Jan-Erik Eriksson vars farfar bodde i närheten och har återberättat hur det gick till.

När man åter grävde ner skelettet var det ungefär 100 meter från fyndplatsen utanför Karl Ahls torp i närheten. Där låg Österödskvinnans kvarlevor i en hög i 30 år innan hon 1933 blev uppgrävd igen. 1927 hörde arkeologen Johan Alin talas om skelettet och 1933 grävde han upp skelettdelarna som då låg huller om buller i en hög. Delarna skickades sedan till Göteborgs stadsmuseum.

Men de skulle fortsätta skickas runt, och bli bortglömda fram till 2007 innan det undersöktes och man insåg att skelettet är ett av Sveriges och Skandinaviens äldsta.

Se när Bohusläningen försöker hitta Österödskvinnans gravplats i videon nedan.

SVT pekar på fel gravplats för Österödskvinnan

I samband med SVT:s storsatsning har intresset väckts hos många att få se hennes riktiga gravplats. Men att hitta dit är lättare sagt än gjort. Historien om hur hon först hittades har inte varit allmänt känt fram till nyligen och många, SVT:s programledare inkluderat, har hamnat på fel plats i sitt sökande.

ANNONS

– Det var nu i höst som den riktiga gravplatsen markerades rätt med hjälp av lokala berättelser och Bohusläns Museum som gjort att vi kunnat veta vart hon egentligen låg, säger Kajsa Flink, delprojektledare och evenemangssamordnare i Lysekils kommun.

Enligt seriens producent Patrick Bratt var de medvetna om att Österödskvinnan återbegravts men att de var osäkra på var den ursprungliga graven låg.

”Vi visste att Österödskvinnan hade återbegravts men visste inte säkert var den ursprungliga graven låg annat än att det var i närheten, kanske rentav på den platsen där vi filmade. Forskningsrapporterna säger inget annat”, skriver han i ett mejl.

Han säger vidare att deras huvudsakliga fokus varit att berätta om vad forskarna vet om stenåldersjägarna och specifikt om det man kan berätta om Österödskvinnan utifrån hennes skelett.

Men sedan de lokala invånarna gjort historien känd om hur skelettdelarna flyttats runt så har rätt plats blivit utmärkt på fornminneskartan, fornsök. Då ser man att platsen istället ligger en liten bit in i skogen, jämte traktorvägen, även om den exakta platsen fortfarande inte går att veta då mycket har hänt under åren. Men någon skylt eller möjlighet för parkering lyser med sin frånvaro, och för de som ändå ger sig ut är förvirringen stor.

ANNONS

– Det strömmar ju dit folk. Jag tror inte de som hade torpet har varit så glada i det. De sålde det i höstas. Även hon som bor på Österödsgården har varit drabbad, säger Jan-Erik Eriksson.

Önskemål om parkeringsmöjligheter och tydligare skyltning har kommit in till Lysekils kommun. Det är något de jobbar med att ordna, men kan inte svara på när det kommer finnas på plats.

"I dagsläget kan vi inte svara på när en skylt och en mindre parkeringsficka kan finnas på plats, då vi måste säkerställa extern finansiering. Så nu hittar man enklast platsen genom fornsök.”, skriver Kajsa Flinck i ett mejl.

Bohusläningen letar efter Österödskvinnans verkliga gravplats

Vi återvänder till platsen där reportern Emma Edling letar efter den riktiga gravplatsen. På kartan finns flera markeringar för fornminnen. Boplats, hällristningar, och så dyker en punkt upp där det står ”grav – uppgift om typ saknas”. Även den här informationen gör reportern något förvirrad, men det finns inget annat som stämmer bättre in på beskrivningen, så stegen går in på en traktorväg mot skogen.

Efter en stund hörs ljudet av vatten och en bäck porlar fram, på vägen syns vita snäckskal. Men fortfarande stämmer platsen inte överens med kartans utmärkning. Efter några felsteg inser reportern att det är rakt in i skogen som rätt plats ligger, utan någon stig att följa. En bit in hittar hon snart en plats där det faktiskt ligger rester kvar från skalbanken och kan därmed innebära den ungefärliga platsen för Österödskvinnans faktiska gravplats.

ANNONS

Var det lätt att hitta?

– Absolut inte, säger Emma Edling.

LÄS MER:Historien om stenålderskvinnan från Lysekil är startskottet för SVT:s nya storsatsning

LÄS MER:Sveriges urmoder från äldre stenåldern hittades i Lysekil

ANNONS