Donuten gjorde dem till världskändisar

Det är mycket nu för killarna från Lysekil. Intervjuförfrågningarna haglar in från jordens alla hörn. – Ja, det har blivit lite större än vi trodde, skrattar Alexander Jönsson.

ANNONS
|

Killarna från Lysekil blev först med att skicka upp en donut i rymden vilket vi på Bohusläningen skrev om. Filmen på kakans rymdäventyr, som du ser här ovanför, la de upp på Youtube och nu har den visats över 400000 gånger, något som gett ett sanslöst genomslag. Mängder av tidningar och tv-kanaler från jordens alla hörn har hört av sig.

– Det är allt ifrån Times till Discovery channel. Det har också varit Huffington post, lite sydamerikanska och indiska tidningar. Även en japansk tidning har hört av sig, berättar Alexander Jönsson.

– Det känns lite sjukt. Jag har jobbat med projektet länge men jag trodde aldrig att det skulle bli så stort, säger han.

ANNONS

Enligt hans bror, Benjamin Jönsson, hade de räknat med att inom en vecka ha kanske 5000 visningar.

– Allt över det är bara en stor bonus. För oss kändes det inte som någon stor grej men det har verkligen ringt folk från media runt om i världen. Det har inte riktigt sjunkit in men... Oaahoo! Det är ju helt galet, säger Benjamin lyckligt.

Och rymdäventyret har gett mersmak. De avslöjar att det kommer mer; nästa projekt innebär underhållning på hemmaplan, i Lysekil.

– Men det kan nog ta en månad eller två för det tar ett tag att bygga det, säger Alexander.

De vill inte avslöja allt men säger så mycket som att det rör sig om vattenaktiviteter. Dessutom har de något riktigt stort på gång i USA. Men inget är klart, så än så länge är det hemligt.

Nyckeln till genomslaget tror han är just donuten, som är väldigt amerikansk. När filmen blev stor i USA så snappade många andra också upp kakans rymdresa.

Att de satsade på just ett bakverk var för att killarna ville skicka upp något som ingen annan använt tidigare. Den beresta kakan är bevarad.

– Vi tänkte först torka den men nu har vi fryst den så får vi se hur vi ska konservera den sen.

ANNONS

Själva donuten är faktiskt vald med omsorg.

– Vi tänkte att den rosa glasyren och strösslets färger skulle bli en fin kontrast till den ljusblå jorden och den mörka rymden, säger Benjamin Jönsson.

Och det blev det ju.

ANNONS