Landstingsvalet måste göras om

Valprövningsnämnden fattade på fredagen ett unikt beslut: Det blir omval i landstingsvalet i Västra Götaland, vilket innebär att drygt en miljon får gå till valurnorna på nytt. – Det blir en stor apparat att dra igång ett omval, men det är spelets regler, säger Elving Andersson (C), ledamot i regionfullmäktige.

ANNONS
|

Elving Andersson hade hoppats på upprättelse från Valprövningsnämnden i form av ett erkännande att de räknat fel och att centerpartiet skulle ha fått ytterligare ett mandat.

–Men nu är det tydligen så att det inte finns det utrymmet, utan man utlyser omval istället. Samtidigt måste ett valresultat vara korrekt.

Han tror att ett omval kan innebära stora förändringar, kanske till och med ge en annan majoritet i regionfullmäktige än idag.

–Väljarna kan, med facit i hand, rösta annorlunda än de gjorde i höstas, säger han och tar som exempel Sjukvårdspartiet som redan spruckit.

Ett omval innebär inte bara mycket extra arbete. Andersson hoppas på en kort och intensiv valrörelse som ges utrymme att bara fokusera på regionfrågor.

ANNONS

–Regionvalet var minst i fokus förra valet och hamnade i skuggan av riks- och kommunvalen. Att få lyfta fram de här frågorna på nytt blir positivt.

Trots att Elving Andersson varit politiskt aktiv länge har han aldrig tidigare varit med om ett omval. Vilken konsekvens för, och påverkan på, regionpolitiken det blir framöver har han inte hunnit fundera på, men tror att det kan uppstå en osäker situation.

–Det borde resultera i att man från alla håll anstränger sig för att hitta breda politiska lösningar. Att man ser till att inte avgöra stora och kontroversiella frågor som kan komma att rivas upp igen inom kort.

Nu blir det upp till Valmyndigheten, länsstyrelsen och kommunerna att bestämma när omvalet ska ske.

Mer om landstingsvalet i lördagens pappers- och e-tidning

ANNONS