Krav på hummerakvarium före grytan

Levande hummer som säljs i butik ska förvaras i akvarier och inte ligga på is i frysdiskarna. Humrarna får heller inte förses med gummiband. Det säger Åsa Rydén, djurskyddskontrollant på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS
|

I skrivelsen från 2007 konstaterar Djurskyddsmyndigheten att kräftdjur som avsiktligt hålls vid liv för att senare avlivas och ätas, omfattas av djurskyddslagen och ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

Att förvara humrar levande på is i kyldisk är därför inte förenligt med djurskyddslagen. Läckerbitarna ska istället hållas en och en i akvarium försedda med rör och stenar som ger djuren möjlighet att söka skydd.

– Levande humrar ska ligga i vatten och de får inte förses med gummiband runt klorna. Att de ska förvaras i vatten gäller också från butiken och ända hem till köksgrytan, säger Åsa Rydén.

ANNONS

Gummiband runt klorna Att frågan om hur humrar behandlas dyker upp nu beror på att miljöförvaltningen i Göteborg har fått in anmälan om att handlare i Göteborg inte behandlar sina levande humrar på rätt sätt. Efter kontroll hos några handlare på stan fann miljöförvaltningens kontrollanter att det fanns brister i hur de levande humrarna förvarades i disk. Humrarna hade också gummiband runt klorna.

– Att hålla humrarnas klor ihoptejpade är inte förenligt med 2:a och 4:e paragraferna i djurskyddslagen.

Några kontroller av hur hummerfiskarna tar hand om sina fångster är dock inte aktuella.

– Kontrollerna nu gäller enbart anmälda handlare i Göteborg och har inget med hur humrarna tas om hand av enskilda hummerfiskare som mig veterligen förvarar fångade humrar i sumpar till dess att de ska kokas, säger Åsa Rydén.

Ann-Christin Svensson, djurskyddskontrollant i Uddevalla känner inte till att det gjorts anmälningar mot handlare i Bohuslän och inte heller enligt henne är det aktuellt med några kontroller i Bohuslän.

Lider inte På Hummerakademien i Hunnebostrand uppger Ted Eriksson att en hummer inte lider av att ha sina klor bundna.

– Hummern har fyra andra klor, bestickklorna, som de äter med och där de också har känsel. Att sätta gummiband runt krossklo och klippklo gör ingen skada för hummer. Den får i sig all föda den behöver ändå.

ANNONS

Att förvara hummer enbart på is är kanske inte att rekomendera, menar han.

– Bättre att lägga isen i en balja och ovanpå isen lägga en handduk som dränkts in med havsvatten.

Koppartråd förr Fiskaren Kurt Eriksson i Hunnebostrand fiskar hummer till husbehov. Han förvarar alltid sina humrar i kärl med vatten som pumpas in kontinuerligt för syresättning.

– Gummiband runt klorna är nödvändigt för att de inte ska äta upp varandra. Förr användes koppartråd. Idag används gummiband och det tror jag inte humrarna mår dåligt av.

ANNONS