"Hade varit oroligare om Stellan var palestinier"

Li Vinthagen, Stellan Vinthagens hustru, säger att hennes man har kunnat meddela henne genom ambassadkontakter att han mår under omständigheterna bra.

ANNONS
|

– Ship to Gaza har personer som står i kontakt med oss anhöriga och jag har fått reda på att svenskarna har förts till Givon prison i Ramla utanför Tel Aviv, säger Li Vinthagen på söndagskvällen.

– Det är såklart oroligt, jag vet ju sedan tidigare att passagerare har blivit slagna och skadade. Men jag vet ju också att det görs skillnad mellan hur EU-medborgare och palestinier behandlas. Jag hade varit betydligt mer orolig om Stellan var palestinier.

När hörde du senast från Stellan?

– Det är några dagar sedan nu. Då befann han sig i Grekland tillsammans med parlamentariker och var på väg att ta sig ut till Estelle. Man var orolig för att Israel skulle utöva påtryckningar mot Grekland för att stoppa Ship to Gaza som man gjorde förra året och Stellan sa till mig att det skulle bli svårt att höras av.

ANNONS

Vet du något om vad som väntas hända inom den närmaste tiden?

– Det vi vet är ju att de kan behålla dem i 72 timmar, sedan får vi se om Israel väljer att gå vidare med anklagelserna att de har tagit sig in i landet olagligt. Det vore absurt, eftersom de rent konkret blivit kidnappade på internationellt vatten

ANNONS