Ser du en säl i sommar – ta gärna en bild! Forskare på Götbeorgs universitet uppmanar, för andra året i rad, medborgare att skicka in bilder på vilda sälar. För att enklast kunna identifiera och katalogisera sälarna är det bra om både huvud och hals syns på bilden. Ovan en alldeles unik knubbsäl som ligger och solar sig.
Ser du en säl i sommar – ta gärna en bild! Forskare på Götbeorgs universitet uppmanar, för andra året i rad, medborgare att skicka in bilder på vilda sälar. För att enklast kunna identifiera och katalogisera sälarna är det bra om både huvud och hals syns på bilden. Ovan en alldeles unik knubbsäl som ligger och solar sig. Bild: Pressbild Naturhistoriska riksmu

Din sommarsälfie kan hjälpa forskarna på GU

”Ta en sälfie!” uppmanar forskarna vid Göteborgs universitet. Bilder från allmänheten kan ge ny och ovärderlig kunskap om sälarna i våra hav.
– Varje bild är som ett miniäventyr för oss, säger forskaren Daire Carroll.

ANNONS
|

Hur ofta ser du en säl? Och om du sett en säl, har du också fotat den? Nu önskar forskare vid Göteborgs universitet att du skickar bilden till dem. Bilden kan nämligen bidra till en bättre förståelse för hur sälarna mår i våra vatten.

Ju fler bilder allmänheten skickar till universitetet, desto bättre kan forskarna kartlägga sälarnas liv och undersöka hur människan påverkar.

– Med hjälp av bilderna får vi veta hur sälkolonierna rör sig längs kusten och hur ofta de återvänder till sina favoritplatser, säger Daire Carroll, biträdande forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Det ger, enligt honom, kunskap om hur hela ekosystemet mår.

ANNONS

– Om sälarna återvänder till samma platser regelbundet, vet vi att de mår bra och får den föda de behöver i havet. Om de är borta under längre perioder och är magra när de kommer tillbaka, är det ett tecken på att havet och ekosystemet inte mår bra, säger Carroll.

Tre sälarter i Svenska vatten

  • Knubbsäl – vanligast vid västkusten.
  • Gråsäl – vanligast i Östersjön
  • Vikaresäl – vanligast i Östersjön

Källa: Göteborgs universitet

Varje säl har sina unika fläckar

Universitetet började uppmana allmänheten att fotografera sälar redan förra sommaren och upptäckte då vilken betydelse den stora allmänheten kan ha för att få in ny kunskap. Varje säl har nämligen ett unikt mönster på sin päls som kan jämföras med fingeravtryck, och när det kombineras med datorprogram som kan känna igen mönster, är det möjligt att identifiera olika individer.

Individerna samlas sedan in i en databas där forskarna kan få en större och bättre bild av sälarna i Sverige.

Daire Carroll har stött på flera mönster som han ser fram emot att se bland de bilder som allmänheten skickar in i år.

– I fjol såg vi ett ovanligt mönster på en säl från Koster. Fläckarna formade ordet ”ost” på sälens vänstra sida. Det skulle vara kul att se vad den sälen har för sig idag!

Sälforskarna vid Göteborgs universitet fick i fjol in 40 sälfotografier från allmänheten som landade i registret med över 200 sälindivider i Sveriges vatten.
Sälforskarna vid Göteborgs universitet fick i fjol in 40 sälfotografier från allmänheten som landade i registret med över 200 sälindivider i Sveriges vatten. Bild: Simon Isaksson

Fotografera gärna – men stör inte sälen

Daire Carroll hoppas att få se många sälfoton i sommar. Stunden då en ny bild dyker upp är lika spännande varje gång.

ANNONS

– Det är som ett miniäventyr eftersom det alltid finns något nytt att upptäcka i bilderna. Vi får liksom uppleva en minimal fältstudie även om vi inte varit på plats.

Han påminner om några viktiga saker att tänka på när man fotograferar sälar. Viktigast är att sälens ansikte och hals syns, ungefär som när man tar en selfie.

– Det räcker med en bild där man ser huvudet och halsen. Men det vackra mönstret av fläckar finns ju över hela sälen.

Bilden behöver inte vara av perfekt kvalitet, det går bra att ta fotot med sin mobiltelefon och sedan ladda upp det på webbsidan Sälfie-ID. Forskarna vill också gärna veta var bilden har tagits och om sälen betedde sig på ett avvikande sätt.

Carroll påminner om att man ska gå varsamt fram när man får syn på en säl.

– Håll distans! Vi brukar säga att ett bra avstånd till en säl på land är omkring 200 meter.

”Tillsvidare har vi endast numrerat de sälar vi identifierat. I framtiden vill vi ge dem riktiga namn”, säger forskaren Daire Carroll vid Göteborgs universitet.
”Tillsvidare har vi endast numrerat de sälar vi identifierat. I framtiden vill vi ge dem riktiga namn”, säger forskaren Daire Carroll vid Göteborgs universitet. Bild: Foto: Privat
ANNONS