Tallbacken bostad för flyktingbarn

Det stängda äldreboendet Tallbacken är på väg att öppnas på nytt. Men nu som bostad åt ensamkommande flyktingbarn.

ANNONS
|

Kommunfullmäktige har tidigare röstat ja till att kommunen ska ta emot 10 ensamkommande flyktingbarn.

Nu har kommunstyrelsen beslutat att säga ja till att teckna avtal med Integrationsverket om att ta emot tio unga flyktingar i åldern 15 till 18 år. Av dem som ska minst tre vara asylsökande.

Enligt servicechef Peo Johansson pågår diskussioner mellan kommunen och byggföretaget Skanska. Det var Skanska som renoverade Tallbacken på 90-talet. En renovering som ledde till en tvist mellan parterna.

Förbjudet virke

Det visade sig nämligen att regelvirke med förbjudet impregneringsvirke hade använts vid arbetena. Ett förhållande som uppdagades när personal slog larm om mögeldoft och det även rapporterades om allergibesvär.

ANNONS

Hösten 2008 visade undersökningar att det miljöfarliga ämnet pentakloranisol fanns i byggnaden och äldreboendet stängdes.

Nya mätningar

Men socialchef Christina Sandahl säger att två mätningar som gjorts i år visar att de tidigare problemen inte längre kvarstår.

För att säkerställa att det inte finns några miljöfarliga ämnen i byggnaden kommer golv att sågas upp och prov tas från samtliga golvreglar. Förbjudet virke kommer att bytas ut. Arbetet väntas bli utfört av Skanska och till en del även bekostas av företaget.

Förlikning

Peo Johansson menar att man kan se samarbetet med Skanska som en form av förlikning av en tvist som med tiden blivit preskriberad.

Enligt planerna ska den nyaste delen av Tallbacken renoveras under sommaren och tidiga hösten för att vara klar för inflyttning i oktober.

ANNONS