Silverskatt ämne för fullmäktige

Kommunen ska arbeta för att återbörda silverskatten från Ryk till Färgelanda. Näringslivsranking och integration var andra ämnen för fullmäktige.

ANNONS
|

En motion från Kerstin Fredriksson, S, föreslår att kommunen ska arbeta för att silverskatten från Stora Ryk ska tas hem till kommunen.

Skatten grävdes fram 1936 och förvaras sedan dess i Stockholm.

– Med olika kringarrangemang tror jag att skatten skulle bli en turistattraktion och locka utsocknes att besöka kommunen, sa Kerstin Fredriksson.

Kommunstyrelsen har gett förvaltningen i uppdrag att arbeta i motionens. Detta fick även fullmäktiges stöd.

Vid allmänhetens frågestund var integration, näringslivsranking och dyrbara utköp av tjänstemän var några ämnen där åhörare ville ha svar.

Per Ekeroth hänvisade till Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet där Färgelanda rasat och nu återfinns på plats 283 av landets 290 kommuner.

ANNONS

– Hur ska kommunen hantera det utfallet? undrade han. Kommer ni att göra en analys och ta fram en handlingsplan? Det är ju viktigt att kommunen är attraktiv för näringslivet.

Kenneth Carlsson, Fp, svarade att företrädare för Svenskt Näringsliv ska bjudas in för att i detalj analysera resultatet.

– Vi tar detta på djupaste allvar, bedyrade Kenneth Carlsson. Med tanke på att målsättningen är att vi ska avancera i rankingen så är resultatet en nesa.

Nils Olov Lengquist ville bland annat få svar på hur det kommer sig att kommunen tvingats betala 11 miljoner kronor för att lösa ut tjänstemän på senare år.

Svaret från Kenneth Carlsson var att i bland kan en skilsmässa vara det bästa.

– Att inte vidta några åtgärder, när något inte fungerar, leder också till kostnader. Men det är kostnader som man inte kan precisera.

ANNONS