Samtliga kor skjutna eller slaktade

Den lantbrukare som misstänks för brott mot djurskyddslagen har nu fråntagits samtliga sina mjölk- och köttdjur.Efter beslut av länsveterinären har korna antingen slaktats eller avlivats direkt på gården.

ANNONS
|

I november förra året uppdagades den grova vanvården av nötdjur när länsstyrelsens djurskyddskontrollant gjorde ett oanmält besök på gården.

Biffkor stod instängda i en liten fålla där mat och rent vatten saknades. Två av djuren låg döda i lervällingen. Ett tredje djur i mycket dåligt skick fick avlivas.

Bonden belades med djurförbud av länsstyrelsen och han blev också polisanmäld för brott mot djurskyddslagen.

I anslutning till djurförbudet beslöt länsstyrelsen att djuren skulle omhändertas. Lantbrukaren hävdade att han sålt en del av korna till en annan person och visade upp ett avtal som bevis på att så hade skett.

Men enligt länsjurist Andreas Fagrell var avtalet inte att betrakta som trovärdigt. Enligt honom rörde det sig om ett skenavtal. Därför kvarstod beslutet att djuren skulle omhändertas.

ANNONS

Så har också skett. Samtliga djur, drygt hundra kött- och mjölkkor har nu antingen skickats till slakt eller avlivats direkt på gården.

Polisutredning pågår men när den väntas vara klar är inte känt.

ANNONS