Norrsken kan synas över Bohuslän under kvällen.
Norrsken kan synas över Bohuslän under kvällen. Bild: Arkivbild

Chans för norrsken ikväll – så gör du för att se fenomenet

Blått, grönt och lila. Ikväll kommer det finnas chans att få se norrsken i Uddevalla.
Bohusläningen tipsar om hur du ser fenomenet på natthimlen.

ANNONS
|

Det har varit flera tillfällen som norrsken synts till i Bohuslän, och nu finns chansen igen.

Fenomenet syns ofta på sociala medier. Både professionella fotografer och fritidsfotografer som tar sig ut de senare timmarna på dygnet för att fota färgglada bilder på den mörka himlen.

Norrsken, som även är känt som Aurora Borealis, uppstår när laddade partiklar från solen förflyttas med solvinden till atmosfären på jorden. Gaspartiklar och de laddade partiklarna kolliderar och ger extra energi. Det är sedan det som vi ser som norrsken. Det skriver Icehotell på sin hemsida.

Så maximerar du chanserna att se norrsken

I Sverige är det vanligare att se norrsken i norra delarna av landet. I södra Sverige brukar det enligt statistiken från Rymdstyrelsen är det endast chans för att se norrsken omkring tre gånger varje år. Men ett flertal gånger under sommaren har chansen funnits i Bohuslän.

ANNONS

Men hur ska man göra för att se norrsken? Först och främst behöver det vara mörkt ute. Det är svårt att se norrsken mitt inne i centrum med gatlyktor som lyser. Även vädret är en viktig faktor. Det ska vara relativt klart väder för att det ska vara synligt.

Rymdstyrelsen rekommenderar även att man tittar ofta och noggrant. Anledningen är att ett norrsken oftast bara är aktivt i ungefär tio minuter.

Ibland kan även norrskenet se ut som moln. Det som avslöjar att det just är det ovanliga fenomenet är att man ska kunna se stjärnorna genom molnet och även se att det rör sig på ett helt annat sätt från de vanliga molnen på himlen.

Chansen att få se norrsken i Bohuslän kan variera.

LÄS MER:Se bilderna på himlafenomenet

ANNONS