Chansen finns för den morgonpigge att se en supermåne.
Chansen finns för den morgonpigge att se en supermåne. Bild: Annika Byrde

Chans att se supermåne – så gör du för att fota den

Under 2024 kommer supermånen att synas tre gånger – ett tillfälle att få se fenomenet är under natten till onsdagen och under den tidiga morgonen.
Så gör du för att fota fenomenet på bästa sätt.

ANNONS
|

En till tre gånger varje år är månen ovanligt nära jorden. Då lyser den 16 procent starkare än andra nätter. Under en månad ändras avståndet mellan månen och jorden. Det beror på att banan som månen går i är oval, skriver Illustrerad vetenskap på sin hemsida.

När det är supermåne kan man lättare se hela månens synliga yta med en vanlig handkikare. Vilket gör att fler kan på ett enklare sätt få se tydligt de stora mörka områdena på månen. Klockan 04.34 inatt, ska fenomenet synas som mest.

Supermåne syns vid fullmåne

Det finns två andra tillfällen att få se månen när den är sju procent större än i vanliga fall. Ett i oktober och ett i november. Från jorden kan vi bara se supermåne när det är fullmåne.

ANNONS

– Det kommer vara en del dis och dimmoln under natten i området men det kan vara stor lokal variation. Sedan är det svårt att säga om det kommer påverka om man kan se supermånen eller ej, säger SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg.

Hon säger även att när det är supermåne brukar den ligga väldigt nära horisonten, vilket kan göra att även om det inte är molnigt över dig kan månen skymmas längre bort.

Så fotar du supermånen bäst

Enligt Illustrerad vetenskap kommer månen att gå upp i öster en kort stund efter solnedgången.

Men hur får man den bästa bilden på himlafenomenet? Tipset är att använda ett stativ för att inte få suddiga bilder. Förslaget är att använda en kamera med ett kraftigt teleobjektiv. Se även till att exponeringen på kameran är manuellt inställd för att det inte ska bli någon överexponering.

Så fotar du supermånen bäst

Se till att hitta platser i tid och förbered dig. Finns det något som är i vägen? Är det något som lyser i närheten och stör bilden?

Använd en förgrund. Fotografera inte månen rakt upp och ner. För att öka känslan i bilden ha någonting som ett träd med i bilden. Det bidrar till den optiska illusionen.

Använd ett stativ. Oavsett om månen lyser starkt eller inte kan det vara bra att ha stativ. Det kan bli både enklare och roligare att ta bilder. Samtidigt minskar det risken för att bilderna blir suddiga.

Utnyttja vädret. Även om det inte är speciellt bra väder kan det bli bra bilder. Moln kan addera till bilden på månen.

Fotar du med mobilen så kan du på vissa telefoner ställa in nattläge. Zooma in på månen och tryck på skärmen för att ställa in fokus och exponering.

Källa: Kamera och bild

ANNONS