Räddare i nöden. Andreas Johansson och Håkan Persson jobbar på räddningstjänsten i Sotenäs och stoppar in hjärtstartaren i räddningsbilens bagageutrymme. – Vår uppgift är att hålla patienten vid liv tills ambulansen kommer, säger de.
Räddare i nöden. Andreas Johansson och Håkan Persson jobbar på räddningstjänsten i Sotenäs och stoppar in hjärtstartaren i räddningsbilens bagageutrymme. – Vår uppgift är att hålla patienten vid liv tills ambulansen kommer, säger de.

Brandmän rycker ut i väntan på ambulans

Sedan räddningstjänsten i Sotenäs började åka på I Väntan På Ambulans-larm 2005, har man ryckt ut ungefär 300 gånger.

ANNONS
|

– Det är ett snitt på ungefär 40 stycken per år. Den största delen ligger på sommaren, men så är det med alla larm vi har, säger Peter Bergman, räddningschef i Sotenäs.

När det kommer ett larm av det här slaget rycker de inte ut med några brandbilar, utan i en vanlig SUV. I bagageutrymmet finns bland annat hjärtstartare, syrgas, rökdykarpaket, brandsläckare och filtar.

Alla brandmän har en grundläggande sjukvårdsutbildning. För att kunna åka på IVPA-larmen har de fått ytterligare utbildning på ungefär fem timmar, dels på hjärt- lungräddning med hjärtstartare, dels på att ge syrgas.

Brandmännen Andreas Johansson och Håkan Persson känner inte att de fått för stort ansvar i och med att de börjat åka på IVPA-larm. Att ta hand om människor i väntan på ambulans hör till vardagen.

ANNONS

– Det ingår naturligt i det här yrket. Det gör vi även vid bränder och trafikolyckor om vi är först på plats, säger de.

Regionfullmäktige i Västra Götaland har satt som mål att 90 procent av alla prio 1-larm ska ha en ambulans på plats inom 20 minuter. Det målet tycker brandmännen i Sotenäs känns rimligt. Däremot känns det inte bra om ambulansen tar längre tid än så.

Tiden är viktig

– Dröjer det till exempel 40 minuter vid hjärtstopp kan det vara för länge, om man ska klara patienten, säger Andreas Johansson.

Men vilken utgång ett larm får, beror på flera saker.

– Det är så mycket mer det hänger på förutom utryckningstiden, säger Andreas Johansson.

Patientens tillstånd, i vilket skede man larmar SOS, och vilken kunskap som finns runt omkring den som blivit sjuk är viktiga parametrar.

Räddade liv

– Finns någon i närheten som kan påbörja hjärt- lungräddning ökar chanserna att det ska gå bra, säger Andreas Johansson.

För ungefär två år sedan var brandmanskollegan Patrik Lans med om att få igång hjärtat på en man i 65-årsåldern, med hjärtstartare. Just i stunden fanns inte tid att tänka efter, känslorna kom i efterhand.

– När man träffade honom på Konsum efteråt, och såg att han mådde bra, kändes det fantastiskt.

ANNONS
ANNONS