Bland världsarv och danska söderhavsöar

Ovanför de vita klipporna glittrar stjärnorna ostört på den mörka natthimlen. Genom täta bokskogar vindlar vackra cykelleder fram förbi vingårdar och lokala små bryggerier. Unika naturupplevelser, äkta danskt hygge och gemytliga små byar är bara några skäl till att västsvenskarna återvänder till Själland och öarna år efter år.

Från kalkstensklipporna vid Stevns Klint på sydöstra Själland kan du en klar dag se hela vägen till Öresundsbron. Lite längre söderut, på Møns Klint, stupar kritvita kalkstensklippor rakt ner i ett turkosblått hav och det är inte för inte som den unika platsen brukar liknas vid ett något kallare Karibien. Fruktodlingarna på de danska ”söderhavsöarna” norr om Lolland för även de tankarna till betydligt sydligare breddgrader.

Vid Møns Klint finns inga ljusföroreningar. Den svarta natthimlen blir som en canvasduk för alla stjärnor som lyser upp området.
Vid Møns Klint finns inga ljusföroreningar. Den svarta natthimlen blir som en canvasduk för alla stjärnor som lyser upp området. Bild: Ruslan Merzlyakov

Själland och dess närliggande öar har något för alla naturälskare, oavsett om du föredrar att cykla, vandra eller ta dig fram med bil. Klimatet är milt, avstånden korta, och danskarna märkbart mer avspända än svenskar. Och det viktigaste att komma ihåg inför nästa semester i grannlandet: slappna av och njut av äkta hygge, precis som danskarna själva.

EXTERN LÄNK: Planera din semester på de danska öarna

Båtluffa i den danska övärlden

Själland är Danmarks största ö och ligger i de östra delarna av landet, en kort bilresa från Köpenhamn. På den danska sidan av Öresund finns charmiga badorter, vackra stränder och en minst sagt häpnadsväckande natur.

Några av Danmarks över 400 namngivna öar hittar du i området söder om Själland. Bara några sjömil söderut finns öarna Falster, Lolland och Møn. Dessa tre stora öar är sammanlänkade med broar, men i området hittar du också betydligt mindre öar som bara kan nås med hjälp av färjor eller postbåt. Öarna bjuder in till romantiska Bed & Breakfasts, äkta danska kroer och makalösa naturupplevelser.

Skovtårnet på Sydsjälland har en enastående utsikt över sundet – ända till Malmö när väderförutsättningarna är de rätta.
Skovtårnet på Sydsjälland har en enastående utsikt över sundet – ända till Malmö när väderförutsättningarna är de rätta. Bild: Daniel Villadsen

Camp Adventure

En timme söder om den danska huvudstaden, mitt i bokskogen i Haslev på Sydsjälland, reser sig ett 45 meter högt arkitektritat torn som utgör Sydsjällands högsta punkt. Området kallas Camp Adventure. Någon kilometers lätt vandring genom skogen leder dig fram till den unika byggnaden Skovtårnet, som du når via en träpromenad genom trädtopparna.

Högst upp har du utsikt ända till Köpenhamn och under klara dagar även över sundet till Malmö. I området kring tornet finns också övernattningsmöjligheter i form av glamping, med isolerade tält och en betydligt lyxigare känsla än klassisk camping.

Stevns Klint

På sydöstra Själland, längst ut på halvön Stevns östkust, finns en viktig pusselbit i planeten jordens historia. Platsen Stevns Klint anses världsunik eftersom den visar så tydliga spår av den asteroid som för 66 miljoner år sedan bidrog till att utplåna mer än hälften av allt liv på jorden, däribland dinosaurierna. I dag är klinten ett populärt utflyktsmål för alla som uppskattar öppna vidder och vackra naturlandskap.

Stevns Klint.
Stevns Klint. Bild: Mark Wengler

Klinten sträcker sig över två mil och är platt högst upp. Står du på den högsta delen av klippan kan du titta rakt ned i det klarblå havet, 41 meter nedanför dina fötter. Härifrån är det bara några mil till den skånska kusten och med rätt väderförutsättningar kan du förutom Öresundsbron se både Köpenhamn och Møn. För tio år sedan skrevs Stevns Klint upp på Unescos världsarvslista och här finns det några år gamla Stevns Klint Experience, ett kulturcentrum med syfte att sprida kunskap om det unika världsarvet.

Äta på Kro

Många danska värdshus, eller ”kroer” är flera hundra år gamla och serverar god mat i unika, historiska miljöer.

Rønnede Kro öppnade 1825 och har sedan dess varit ett viktigt stopp längs den gamla huvudvägen från Köpenhamn ned till Sydsjälland och öarna. Här har många prominenta gäster stannat till under åren. Menyn fokuserar på danska smaker, i nära samarbete med lokala leverantörer för att säkerställa hög kvalitet till rimliga priser. Byggnaden har nyligen renoverats, med stor hänsyn tagen för att bevara den historiska atmosfären.

Hotel Menstrup Kro: Lite längre söderut på Sydsjälland, cirka en timmes bilfärd från huvudstaden, ligger Mentrup Kro som fungerat som värdshus i över 200 år. Denna kro serverar traditionell dansk kro-mat enligt gamla traditioner, med en modern twist. Stranden ligger bara fyra kilometer bort, men på de finns inomhuspool, minigolf och en egen fruktträdgård.

Hotel & Restaurang Nørrevang: Charmig gammal byggnad med stråtak och kro-känsla bara några minuters promenad från stadskärnan i mysiga semesterorten Marielyst. Här serveras gourmetmat från en säsongsbetonad meny. Huvudbyggnaden var ursprungligen en bondgård som byggdes om till pensionat år 1904.

Den Gamle Digegaard, Lolland: Nära en av sydvästra Lollands bästa badstränder ligger det charmiga värdshuset Den Gamle Digegaard. Bland halmtak och korsvirkestimrade byggnader är historiens vingslag ständigt närvarande och värdshuset är känt för sin goda mat, ofta färskt fångad från havet. Värdshusets specialitet är stekt ål med säsongens grönsaker. Övriga menyn består av klassiska danska rätter, däribland smørrebrød.

Møn

Sydost om Själland ligger Møn, aningens större än Hisingen till ytan. Mest känd är ön för sina härliga sandstränder och inte minst för den makalösa platsen Møns Klint, som med sina höga vita kalkstensklippor hänför gammal som ung. Ovanför de branta klipporna tronar en vacker bokskog och långa branta trätrappor tar dig ner till det grönblå havet och stränderna nedanför. Rikligt med fossiler och flintastenar vittnar om platsens historia och upplevelsecentret Geocenter Møns Klint beskriver Danmarks födelse på ett underhållande och spännande sätt.

Från den högsta punkten stupar de vita klipporna 40 meter rakt ner i havet vid Møns Klint.
Från den högsta punkten stupar de vita klipporna 40 meter rakt ner i havet vid Møns Klint. Bild: Stephanie Hamilton

Fenomenet Dark Sky

På Møns Klint och i orten Nyord har du också möjlighet att få uppleva en natthimmel fri från ljusföroreningar. Här finns nämligen två av Danmarks så kallade Dark Sky-parker. Fenomenet har vuxit världen över i takt med att ljuset från de stora städerna börjat ta upp allt mer av den mörka natthimlen. I den orörda naturen är förutsättningarna optimala för att få uppleva den ostörda stjärnhimlen. Dark Sky-rörelsen syftar till att bevara de platser som ännu har det nattliga lugnet. Så som himlen ovanför Møn kan erbjuda.

Till Møn tar du dig enklast från Själland via bron som binder ihop de två öarna. Den största orten är den vackra gamla marknadsorten Stege, en hamnstad som sjuder av liv och erbjuder både god mat och shopping.

Lolland-Falster

Vi tar oss vidare i ö-gruppen, där öarna Lolland-Falster har perfekta förutsättningar för en cykelsemester. Med 600 kilometer kustlinje, ett cykelvänligt platt landskap och hänförande vacker natur kan du ägna dig åt både hygge-cykling och snabbare åkturer. Öarna är kända för sina vidsträckta stränder och skiljs åt av smala Guldborg Sund.

Naturparken Maribosøernes.
Naturparken Maribosøernes. Bild: Sarah Green

Längs cykelleden som kallas In the Land of the Sea Eagles i naturparken Maribosøernes finns mycket goda chanser att ta del av ett rikt djur- och fågelliv. Här kan du se den mäktiga havsörnen under årets alla månader. En mängd historiska och kulturella upplevelser dyker också upp längs vägen. Det går lika bra att upptäcka området till fots som från cykelsadeln.

Här kan du bo

Hotellet Villa Huno öppnade 2019 i Borre, tre kilometer från Møns Klint.

Här finns förutom möjligheter till glamping även en vacker trädgård och tennisbana.

Rødvig Kro & Badehotel har flera gånger utsetts till Årets badhotell. Maten som serveras à la carte i den rymliga matsalen avnjuts med svårslagen utsikt över världsarvet Stevns Klint. Det familjeägda hotellet har 16 individuellt inredda rum och en vackert blomstrande trädgård.

Edelsminde Bed & Breakfast – tio minuters bilresa från Camp Adventure mitt i rofyllda området Haslev ligger detta lilla Bed & Breakfast med goda chanser att möta rådjur, kaniner och hackspettar precis utanför dörren.

Mejerigaarden Bed & Breakfast ligger på Falsters sydspets, bara 700 meter från havet där du möts av en slående utsikt över både Lolland och Rødsand. 8 kilometer bort ligger populära sandstranden Marielyst.

Bandholm Badehotel ligger i Bandholms hamn på Lolland. Etablerades 1870 och är Danmarks äldsta badinrättning. Här finns både bryggor och rutschkana för badentusiaster. Badhotellet ligger granne med Askø-färjans färjeläge.

Hages Badehotel: Vackert strandhotell i Rødby på Lolland. Med hänsyn till områdets vackra och känsliga natur har hotellet byggts på pålar, vilket skapar en unik upplevelse. Här finns en stor omtanke om att bevara både natur och djurliv. Även hundar är välkomna.

Bandholm Badehotel på Lollands norra kuststräcka är ett elegant och romantiskt hotell byggt 1886. Flera av rummen har utsikt mot hamnen och över Smålandshavet.
Bandholm Badehotel på Lollands norra kuststräcka är ett elegant och romantiskt hotell byggt 1886. Flera av rummen har utsikt mot hamnen och över Smålandshavet. Bild: Jeppe Bjørn / Artvaerk

Ö-hoppa med cykel

Lollands sydvästkust består av ett platt landskap med lättillgängliga cykelvägar förbi pittoreska små sommarstugor. Här är det lätt att hitta mysiga badplatser för ett dopp i det varma vattnet under vackra sensommardagar. Längsmed bukten mellan de mysiga orterna Nakskov och Albuen går cykelled 38. En cykeltur där går utmärkt att kombinera med ö-hopp mellan de låga öarna Enehöje, Slotö och Vejlö samt halvöarna Langö och Albuen.

Cykelsemester på Lolland-Falster.
Cykelsemester på Lolland-Falster. Bild: Robin Skjoldborg

Vid Nakskov bugt lägger den lilla postbåten ”Vesta” till. Mellan maj och september kör den regelbundna turer mellan öarna i den grunda Nakskov-fjorden. Hamnen i den charmiga semesterorten Kramnitse är också värd ett besök.

De säregna stenblocken vid Dodekalitten har skapats av bohuslänsk granit av konstnären Thomas Kadziola.
De säregna stenblocken vid Dodekalitten har skapats av bohuslänsk granit av konstnären Thomas Kadziola. Bild: Christiane Neubauer

Högst upp på Lolland, i området som brukar kallas Lolländska alperna, står det säregna konstverket Dodekalitten. De maffiga stenblocken, skapade av bohuslänsk granit som fraktats till platsen, har placerats i en cirkel på 40 diameter och har en hänförande utsikt över Smålandshavet. Detta konstnärliga landmärke har skapats av bildhuggaren Thomas Kadziola och är väl värda en omväg.

Marielyst.
Marielyst. Bild: Niclas Jessen

Grannön Falster förknippas främst med de kilometerlånga sandstränderna på öns östra sida. En av de stränder som flera gånger utsetts till Danmarks vackraste ligger utanför den lilla semesterorten Marielyst. Här breder sanddynerna ut sig och lockar till bad året om.

Historisk resa

Konstintresserade besökare på Falster kan besöka ett av Danmarks äldsta konstmuseum, Fuglsang Kunstmuseum, med konstverk från åren mellan 1780 och 1980 såväl som mer moderna utställningar. Precis intill ligger Fuglesang Herrgård, uppförd under 1800-talet och som under ett helt sekel var en plats dit konstnärer och kompositörer sökte sig. Här finns möjlighet att övernatta och njuta av de vackra omgivningarna.

Vallgraven runt Fuglsang Herregaard gör upplevelsen av byggnaden ännu vackrare.
Vallgraven runt Fuglsang Herregaard gör upplevelsen av byggnaden ännu vackrare. Bild: Emil Spangenberg

För fler historiska äventyr finns det levande medeltidsmuseet Middelaldercentret i Nykøbing, som bjuder på dagliga riddarturneringar och tar er på en resa till 1400-talets Danmark. Skickliga hantverkare väver livsverk och vackra segelfartyg lägger till i hamnen.

Middelaldercentret i Nykøbing.
Middelaldercentret i Nykøbing. Bild: Rune Johansen

Körsbärsodlingar och biergarten

Är du intresserad av lokalproducerade drycker kan området kring Harpelunde vara extra intressant. Här hittar du vingården Frederiksdal omgiven av en vacker skog med gott om utrymme för att duka upp till picknick i det gröna. På Frederiksdal skapas det prisvinnande körsbärsvinet med samma namn och besökarna kan följa den genuina tillverkningsprocessen som följer vinkonstens alla regler.

I Sakskøbing kan dryckesintresserade besöka den lokala ölproducenten Krenkerup, där färsk öl serveras i bryggeriets egen biergarten. Här anordnas evenemang året runt, och den som är extra nyfiken kan ta en tur runt i lokalerna för att se bryggmästaren arbeta.

EXTERN LÄNK: Planera din semester på de danska öarna