Mer kommunal skog ska avverkas i Uddevalla.
Mer kommunal skog ska avverkas i Uddevalla. Bild: Karl af Geijerstam

Stefan Edman: Nu ska kommunen avverka mer skog – det oroar mig!

Att i ett enda slag förändra skötseln av våra skogar i Uddevalla är klåfingrigt.

ANNONS

Äntligen är värmen här. Och med den fågelsång, humlesurr, nyutspruckna björkar och blommor. Och som grädden på tårtan: Härliga stunder i kommunens skogar – för joggare, strövare, skolelever, orienterare, jägare, naturälskare. Skogarna som vi skattebetalare faktiskt äger tillsammans. Som ger gratis hälsa och välfärd åt tusentals kommuninvånare varje vecka året runt. Och därmed också är bra för Uddevalla kommuns ekonomi.

Därför bör vi känna oro över vad kommunledningen nu håller på med! För två veckor sen beslöt Samhällsbyggnadsnämndens majoritet, SD+M+UP+KD att skrota kommunens egen mångåriga skogsförvaltning och i stället lägga ut skötseln av reservat och produktiv skog på ett privat företag. Varför? Jo, man vill öka kommunens årliga inkomster från skogen 7,5 gånger (!), från 400 000 kronor idag till 3 miljoner kronor om några år. Vilket bara kan ske om man avverkar betydligt mer än idag. Med risk för ständiga krockar med det rörliga friluftslivet och naturvården.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande försäkrar visserligen att de ökade nettointäkterna i första hand ska cashas in genom att det privata företaget gör skogsskötseln effektivare och billigare. Fan tro’t! Experter på kommunens skogsinnehav understryker att man förvisso kan avverka mer, men bara under några få år. Sedan går det inte, på de ynka 1 800 hektar produktiv skogsmark Uddevalla kommun äger. Om politikerna drömmer om att även hugga i de 13 naturreservat kommunen förvaltar så tar de fel; det är förbjudet i miljöbalken (endast gallring är tillåtet i ett av dem, Herrestadsfjället)

En annan fråga är hur det nu ska gå med den oumbärliga lokal- och detaljkunskap som kommunens egen skogsförvaltning byggt upp under decennier. Och den uppskattade dialog man för med oss medborgare och med frilufts- och naturvårdens organisationer.

Märk väl: Kommunens skogsförvaltning har också köpt tjänster av privata entreprenörer för gallring och slutavverkning, bland annat Sydved och företaget Jordbrukstraktor. Men därtill har man i många år gett meningsfulla jobb med röjning och naturvård åt personer som tidigare dragits med problem av olika slag. Detta försvinner nu.

I kommunens nuvarande skogsbruksplan står det att friluftslivet ska gå före ekonomin. En formulering som efter valet togs bort av den nya regimen i Blåkulla. Och nu ska man göra en ny plan med målet att maximera intäkterna. Oroväckande enögt. Och bäddar för konflikter.

ANNONS

Beslutet i samhällsbyggnadsnämnden den 18 april togs med en rösts marginal. Och, hör och häpna, utan att ledamöterna först fick se den konsekvensanalys som de berörda förvaltningarna gjort. Annars en självklarhet i ärenden av denna dignitet.

Att i ett enda slag förändra skötseln av våra skogar på detta sätt är klåfingrigt. Därför menar jag att nämndens ordförande Mattias Forseng (SD) bör bjuda in natur- och friluftsorganisationerna till dialog om nya skogsbruksplanen. Den kan med fördel hållas på Bredfjället öster om Ljungskile, ett område där kommunens skogsförvaltning har balanserat ekonomi, naturvård, rekreations- och friluftsliv på ett föredömligt sätt.

LÄS MER:Förslaget: Lägga ut skogs- och naturmarker på entreprenad

ANNONS