Det stormar i Sotenäs kommun efter tillsättningen av en chefstjänst i Sotenäsbostäder.
Det stormar i Sotenäs kommun efter tillsättningen av en chefstjänst i Sotenäsbostäder. Bild: Karl af Geijerstam

Karl af Geijerstam: Misstanke om jäv drabbar förtroendet för politiken

Förtroendet för politiken i allmänhet och Sotenäsbostäder i synnerhet körs i botten när man kan misstänka jäv och nepotism i tillsättningar av tjänster.

ANNONS

I maj i år tillträdde Vaste Rolfsson som ny vd för det kommunala bostadsbolaget Sotenäsbostäder. Beslutet om tillsättning av tjänsten gjordes av företagets styrelse, vars ordförande då var João Escudeiro (S), en mångårig politiker i kommunen.

Rolfsson lämnade då tjänsten som chef för drift- och kundservice i bolaget. Under sommaren har tjänsten varit vakant. Nu har en ny driftschef tillsatts: João Escudeiro. Han avgick som ordförande den 31 augusti och började arbeta i Sotenäsbostäder den 9 september.

I maj fick alltså Vaste Rolfsson ett arbete av dåvarande styrelseordförande João Escudeiro. Nu har João Escudeiro fått ett jobb av Vaste Rolfsson. Enligt en intervju på Sotenäsbostäders hemsida är det Rolfsson personligen som har gjort en så kallad head hunting-process. Det var under den här processen ”som João tog kontakt med mig och anmälde sitt intresse för tjänsten”, berättar Rolfsson. Övriga kandidater passade inte riktigt in i rollen, ansåg Rolfsson.

ANNONS

En mångårig politiker i kommunen har nu fått en hög befattning i ett kommunalt bolag. Tjänsten har inte utannonserats offentligt. Så vitt vi vet har ingen rekryteringsfirma anlitats.

Oppositionen har gått i taket och kräver med rätta att tillsättningen av tjänsten görs om. Så som företaget och de inblandade har agerat kan medborgarna inte vara säkra på att tillsättandet har skett på ett korrekt sätt. Inte heller kan företaget bevisa att jäv eller nepotism inte har förekommit. Hade företaget utannonserat tjänsten eller anlitat ett professionellt rekryteringsföretag hade man kunnat undvika detta.

Det finns få formella begränsningar för att en anställd i en kommun ska kunna bli politiker (gäller enbart kommundirektörer och förvaltningschefer). Det finns heller inga begränsningar för att en aktiv politiker ska kunna ta ett arbete i kommunen. Kommunala bolag har lika stora friheter att anställa personal som vilket annat bolag som helst. Vd äger frågan om rekryteringar. Men det är uppenbart att en rekrytering av det här slaget inte kan låta bli att uppfattas som att det har funnits en gräddfil för den numera tidigare ordföranden.

Det är mycket möjligt att João Escudeiro är en utmärkt person på posten. Han kan vara kompetent och omtyckt på jobbet. Men det är inte poängen. Det är hur detta ser ut i betraktarens öga. För medborgarna är det svårt att se något annat än att ”insiders” i företaget har gynnat varandra.

ANNONS

Detta kunde ha skötts bättre genom en ordentlig rekryteringsprocess. Sedan torde det vara uppenbart att om man vill ha någon slags arbetsro i kommunen borde man ha förankrat ett sådant här ärende med hela styrelsen – inklusive oppositionen. Även om det formellt sett inte är ett ärende för politiker, blir det i ju praktiken ett politiskt ärende på grund av Escudeiros roll som politiker. Det är nu – som Eva Abrahamsson (M) mycket riktigt påpekar – upp till styrelsen att agera utifrån bolagets bästa.

LÄS MER:Partibok viktigare än öppen rekryteringsprocess i Sotenäsbostäder?

LÄS MER:Ny vd för Sotenäsbostäder: ”Glad och tacksam”

LÄS MER:Tidigare styrelseordföranden fick oannonserat toppjobb i Sotenäsbostäder: ”Korruption”

ANNONS