Stranden vid Stockevik. Här kan det byggas hotell.
Stranden vid Stockevik. Här kan det byggas hotell. Bild: Lasse Edwartz

Karl af Geijerstam: Hotellet blir bra för turister och bra för Skaftö

Det är häpnadsväckande att en hotelletablering i Bohuslän tar över 15 år enbart i tillståndsprocesser.

ANNONS
|

Förra året valde Lysekils kommun att överklaga mark- och miljödomstolens dom om planerna för ett nytt hotell vid Stockevik på Skaftö. Kommunens detaljplan hade då fått underkänt av mark- och miljödomstolen. Den domen var mycket kritisk mot planerna. På punkt efter punkt menade domstolen att de som protesterade mot hotellplanerna hade rätt.

Byggnadernas läge och omfattning skulle innebära ett mycket stort ingrepp i områdets naturmiljö och påverka kulturmiljön och landskapsbilden i ett stort område. Detta skulle innebära en påtaglig skada på riksintressena för friluftsliv. Dessutom menade domstolen att kommunen rent formellt gjort ett fel eftersom detaljplanen (enligt domstolen) innebar en avvikelse från gällande översiktsplan.

ANNONS

Domen var mycket tydlig. Därför trodde jag förra året att Lysekils kommun och exploatörerna skulle ha en mycket liten chans att vinna i högsta instans: mark- och miljööverdomstolen. Men jag fick fel. Mark- och miljööverdomstolen gör helt andra bedömningar än i den överklagade domen.

Först konstaterar överdomstolen att detaljplanen stämmer med översiktsplanen, det har inte begåtts något formellt fel. Man anser att miljökonsekvensbeskrivningen och andra utredningar om naturen och miljön i området håller måttet. Bedömningen av dessa är att ”de negativa konsekvenserna för natur- och kulturmiljön i planområdet bedöms bli små”. Alltså en helt annan bedömning än i den första domen.

Även när det gäller byggnadernas storlek och utseende menar mark- och miljööverdomstolen att det går att bygga ett hotell som blir väl synligt från många platser i landskapet. Detaljplanens maxhöjder anses som godtagbara. Bedömningen om hur byggnaderna ska anpassas till landskapet anser domstolen hör hemma i bygglovsprocessen.

Domstolen konstaterar att inga salamandrar har hittats i området, vilket skulle kunna ha varit ett stort problem för exploatörerna. Volvos nya batterifabrik i Mariestad höll på att stoppas på grund av förekomst av vattensalamandrar. Företaget var tvunget att flytta tusentals salamandrar för att få lov att bygga en anläggning som kostar miljarder och skapar hundratals jobb. Det säger något om hur hård miljölagstiftningen är. Dessutom noterar domstolen att ”hällmarken med den rödlistade strutskinnlaven inte kommer att påverkas”.

ANNONS

Till sist gör domstolen bedömningen att både trafiksituationen och frågan om vatten och avlopp har lösningar som bedöms som tillräckliga. Domstolens slutsats är att detaljplanen inte påtagligt skulle skulle skada riksintressen när det gäller natur och friluftsliv. Alltså säger domstolen ja till kommunens detaljplan.

Jag kan återkomma till den reflektion jag gjorde år 2017 under den första rättsprocessen i frågan: ”Man kan notera att domstolen [mark- och miljödomstolen i Vänersborg] dristar sig till att göra en skönhetsbedömning av området. Men kanske är det detta konflikten till slut handlar om: olika bedömningar om värdet av att låta just denna del av Skaftö vara orörd. Bestämmelsen om riksintresset för kustområdet och skärgården i Bohuslän innebär att ingen exploatering får ske som "påtagligt skadar områdenas natur- och kulturvärden". Vad är påtagligt? Det är ju inte en helt objektiv fråga. För de boende på Skaftö kan man uppleva att naturvärdet försämras av en spa-anläggning. Men för besökarna till den tänkta anläggningen innebär det ju att de upplever att de tar del av naturvärden som finns på Skaftö.”

Juridiken ska vara objektiv och följa lagstiftningen och de fakta som finns i utredningar. Men faktum kvarstår att olika domstolar har gjort ganska olika bedömningar av exakt samma underlag. Det är inte lätt för exploatörer och kommuner om de inte har en aning om hur länsstyrelser och domstolar kommer att bedöma planer för bostäder, industrier och turistanläggningar. Det är häpnadsväckande att en hotelletablering i Bohuslän tar över 15 år enbart i tillståndsprocesser.

ANNONS

Turismindustrin är en ekonomisk motor för Bohuslän. Hotellanläggningar kommer att behövas för att locka turister året runt. Därför är hotellplanerna positiva för Skaftö. Det finns många som beklagar beslutet och anser att hotellet skulle kunnat byggas någon annanstans. Men det är högst troligt att det hade blivit protester om det hade byggts i närheten av Fiskebäckskil, Grundsund eller Rågårdsvik. Havet och naturen i Bohuslän är något som inte bara bohusläningarna vill uppleva, utan också de som reser hit från andra delar av landet. Därför är det helt naturligt att hotell byggs i natur, nära hav. Domen visar att detta kan vara möjligt, att jobb kan skapas samtidigt som hänsyn tas till miljön.

LÄS MER:Klartecken för omtvistad spaanläggning på Skaftö

LÄS MER:Stopp för bygge av spa-anläggning på Skaftö – igen

LÄS MER:Lysekils kommun överklagar domstolens nej till spa på Skaftö

LÄS MER:Därför har Lysekil svårt att vinna striden om Stockevik

LÄS MER:Skaftöbo vill stoppa spa-anläggning

LÄS MER:Hotellplanerna är fortfarande bra för Skaftö

LÄS MER:Nytt förslag på friskvårdsanläggning på Skaftö

ANNONS