Förbannad. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) vill se hårdare kontroller av HVB-hem.
Förbannad. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) vill se hårdare kontroller av HVB-hem. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Karl af Geijerstam: Hög tid att regeringen stänger godisbutiken för de kriminella

Gängkriminella ska inte kunna köpa HVB-hem på Blocket. Regeringens insatser för att skärpa kontrollen är helt nödvändig för att stoppa välfärdskriminaliteten.

ANNONS

SVT har under den senaste tiden rapporterat om missförhållanden på svenska HVB-hem (Hem för vård och boende) och kopplingar till kriminella nätverk. Läget är minst sagt oroande. Den så kallade välfärdskriminaliteten är omfattande.

Polisen har släppt en rapport mot bakgrund av de många rymningarna och avvikelserna från SiS-hem och HVB-hem. Enligt polisen är det sannolikt att kriminella personer har etablerat sig på HVB-marknaden och att personer med kriminell bakgrund arbetar på HVB-hem.

LÄS MER:Trots flest rymningar i landet – här placeras grovt kriminella i Uddevalla

Då SVT har granskat några av bolagen finner man bland bolagsföreträdarna personer som varit misstänkta för rån, anställda som betalat hyra åt gängkriminella och HVB-hem där polisen har funnit skyddsvästar, narkotika och ammunition.

ANNONS

Det finns också stora brister i kontrollen från Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). Ivo får inga automatiska noteringar om ägarbyten från Bolagsverket. Därför kan ett bolag säljas (på Blocket!) och övertas av nya ägare utan att Ivo får reda på detta. Enligt SVT:s rapportering slarvas det också med kontrollen då HVB-hemmen byter lokaler, vilket ska göras.

LÄS MER:Personalen ställs inför ett omöjligt uppdrag

När jag mötte socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i regeringskansliet förra veckan och ställde frågor om detta sade hon att hon inte visste om hon skulle kunna sluta prata om ämnet. Frustrationen över sakernas tillstånd var tydlig.

– Det gör mig förbannad, sade ministern. Detta är ett ont gissel i hela systemet.

Problemen är inte nya. Ivo gav den förra regeringen en lista på fyrtio (!) regel- och lagförändringar som behövdes för att förbättra kontrollen. Camilla Waltersson Grönvall berättade bland annat att Ivo inte har haft tillgång till information som finns i Skatteverkets beskattningsdatabas, vilket är ett nödvändigt verktyg för att motarbeta ekonomiska brottslingar i branschen. Kommuner som bryter med HVB-hem på grund av missnöje med vården, har inte haft någon plikt att upplysa Ivo om detta.

Nu har ministern också agerat. Polismyndigheten och Ekobrottsmyndigheten ska tillsammans med Ivo utreda hur tillsynen av stödboenden och HVB för barn och unga kan stärkas. De tre myndigheterna har fått ett tydligt uppdrag att samarbeta för att motarbeta kriminaliteten inom branschen. Redan i år får Ivo sex miljoner extra (utöver de 17 miljoner som redan finns) för tillsynsarbetet. Nästa år får myndigheten 28 miljoner kronor. Då ska en fullständig ägar- och ledningsprövning göras över hela landet.

ANNONS

– Detta har varit en godisbutik för de kriminella, konstaterade Camilla Waltersson Grönvall.

Det förtjänar att framhållas att de privata HVB-hemmen i normalfallet drivs av engagerade personer och är ofta familjeföretag. Men det stora behovet av platser på HVB-hem kan inte bara locka till lycksökare till branschen. Med svag kontroll av ägare och anställda finns möjligheter för kriminella att både tjäna pengar på kommunernas ersättningar och rekrytera nya ungdomar. Polisen anser i sin rapport är detta är möjligt. Om det är möjligt för kriminella att plocka pengar ur välfärden på det här sättet, är det hög tid att regeringen stänger godisbutiken.

ANNONS