Tuffa dagar på jobbet. Sverigedemokraternas Joakim Wallerstein står i fokus i Kalla Faktas reportage.
Tuffa dagar på jobbet. Sverigedemokraternas Joakim Wallerstein står i fokus i Kalla Faktas reportage. Bild: Christine Olsson/TT

Karl af Geijerstam: Granskningen är en del av det öppna samhället

Kritisk granskning av partier är en naturlig del av traditionell nyhetsrapportering. TV 4:s avslöjanden är inte ett hot mot demokratin – tvärt om.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna fortsätter att försvara sig efter avslöjandet i Kalla Fakta om partiets val av metoder och strategier i sociala medier. Partiets distriktsordförande Terje Skaarnes uttalar till Bohusläningen att granskningen är ett hot mot demokratin och att publiceringen är menad att försöka tysta partiet. Det är uttalanden i enlighet med strategin ”anfall är bästa försvar”. Men det håller inte.

Yttrandefrihet och fria medier är en omistlig del av den demokratiska debatten. Demokratiska partier måste tåla att bli granskade, vilket sker hela tiden. Partiernas förslag, partiernas kandidater, partiernas finansiering och partiernas röstande blir föremål för artiklar och inslag regelbundet. Även partiernas inre liv blir föremål för granskningar, avslöjanden och dokumentärer. Det är inte länge sedan Märta Stenevi fick avgå som språkrör för Miljöpartiet efter en intensiv granskning och rapportering av arbetsmiljön i partiets kansli.

ANNONS

Att bli utsatt för kritik är inte det samma som att bli tystad. Sverigedemokraternas yttrandefrihet är lika stor och ohotad som den var före TV 4:s publiceringar. Bland riksdagspartierna har SD en särställning på sociala medier. Inget annat parti når ut till så många som SD i sina officiella kanaler. Partiet är inte tystat, tvärtom torde partiets politik i olika frågor vara väl spridd och känd.

Den politiska debatten kan vara hård och argumentation på låg nivå är inte något nytt i svensk politisk historia. I Högerns kosackvalsaffisch från 1928 lyser saklighet och nyans med sin frånvaro. Men det var en kamp som fördes med skarpa svärd. Avsändaren var glasklar.

De övriga partiernas upprördhet består i att de faktiskt inte använder samma metoder som SD. När SVT:s rapport ställer den raka frågan till alla partier om man använder konton där partikopplingen inte rakt framgår är SD det enda partiet som svarar ja på frågan. Dessutom svarar SD ja på frågan om man anlitar influencers utan att det framgår att partiet är avsändare av budskapet. Det är detta som är kärnfrågan.

SD kan nu ha fastnat i en rävsax som de gillrat åt sig själva. Partiet har byggt sin bas och inflytande genom att vara först och störst på sociala medier. Att partiet har både anställda och engagerade medlemmar som ägnar en förvånansvärt stor del av dygnets vakna timmar till så kallat nätkrigande har tjänat dem väl. Men när så mycket material riktar kritiken mot regeringspartierna är det föga förvånande att partisekreterarna nu måste sätta sig i krismöte under torsdagen. SD säger nu att partiet ska ”mjuka upp tonaliteten”, vilket är den minimalaste av reträtter. De övriga Tidöpartierna kan nog kräva mer än så för att samarbetet ska fortsätta.

ANNONS

LÄS MER:Terje Skaarnes (SD) skarpa kritik efter avslöjandet: ”Ett hot mot demokratin”

LÄS MER:SD:s trollfabrik sänker Tidösamarbetet

ANNONS