Bjud till. Kronprinsessans syskon borde bjuda till mer för att bidra till besöksnäringen.
Bjud till. Kronprinsessans syskon borde bjuda till mer för att bidra till besöksnäringen. Bild: Mikael Fritzon/TT

Johanna Schreiber: Carl-Philip borde starta EPA-festival

Prinsarnas och prinsessornas ovilja att bidra till besöksnäringen kan få den mest inbitna rojalist att tvivla på monarkins värde.

ANNONS

Lagom till kronprinsessan Victorias ettårsdag föddes idén om att leja ut hennes födelsedagsfirande för att bidra till Ölands turistnäring. Hovet och lokalpolitiker nappade direkt.

Det hela utvecklades till ett stort, folkligt evenemang på kommunens idrottsplats där turister och bofasta betalade en symbolisk summa för att se artister uppträda, få en glimt av kungafamiljen, och sjunga ja må hon leva för kronprinsessan. Nästan 50 år senare verkar hovet ha dumpat visionen i Kalmarsund.

Konserten är en sluten tillställning för VIP-gäster och ett par hundra personer som har råd att hosta upp hutlösa summor för en biljett. Ölands mest exklusiva golfklubb anordnar “Victoriagolfen” där prins Daniel och diverse semi-kändisar och allmänna wannabes swingar klubborna för att samla in pengar till en kunglig stiftelse.

ANNONS

Veckan kring den 14 juli har varit årets mest turisttäta på Öland i snart fem decennier, så uppenbarligen är evenemanget någonting som fortfarande är uppskattat och bidrar till näringslivet och därmed skatteintäkterna, trots att det har börjat knorras bland både bofasta, sommarölänningar och turister över den nya “ut med skiten, in med eliten”-inställningen.

Både kronprinsessan och hennes syskon borde se och lära av pappa kungens idé om just den här typen av återkommande evenemang. Carl Philip, som vill profilera sig som racingprins, borde låna ut sitt engagemang till någon form av årligt bilevenemang i landskapet. Allra festligast vore det förstås om han startade en EPA-festival. Och för prinsessan Estelle som en dag ska bli drottning borde det vara en självklarhet att ordna någon form av Estelle-dagar i Östergötland där hon är hertiginna.

65 procent av svenskarna vill behålla monarkin som statsskick (SvD 24/1). Ett av de vanligaste argumenten är att kungafamiljen ger en positiv bild av Sverige. Men för att den ska ha ett existensberättigande borde det göras någon form av beräkning kring hur mycket de bidrar till skatteintäkter. Framförallt i “sina” respektive landskap. Där borde årliga evenemang som bidrar till turism och stärker det lokala näringslivet vara ett måste.

ANNONS

ANNONS