Miljarder. Microsofts ordförande Brad Smith presenterar satsningar på AI i Sverige på 34 miljarder, vilket glädjer statsminister Ulf Kristersson.
Miljarder. Microsofts ordförande Brad Smith presenterar satsningar på AI i Sverige på 34 miljarder, vilket glädjer statsminister Ulf Kristersson. Bild: Jessica Gow/TT

Katarina Erlingson: AI kan göra stor nytta för offentlig sektor

Microsoft satsar 34 miljarder och ger Sverige möjlighet att ta kliv framåt inom AI-teknologin. Den största effekten borde kunna ske i det vardagliga arbetslivet.

ANNONS

När världens största programvaruföretag, Microsoft, satsar 34 miljarder i lilla Sverige, då är förstås statsministern på tårna och ler glatt på den tillhörande pressträffen. Satsningen handlar om AI och det är en fjäder i hatten för Sverige att vara ett av de länder där Microsoft vill satsa. Ordförande Brad Smith smörar för Kristersson och säger att företaget valde Sverige för “landets ledarskap” och “framåtsträvande energipolitik”. Minsann.

Serverhallar behöver byggas ut

Satsningen innebär en ökning av energianvändningen och därför behöver de befintliga serverhallarna i Gävle, Sandviken och Staffanstorp byggas ut. Det kan bli komplicerat i sig, med alla tillstånd som krävs från kommunerna och andra myndigheter. Men vem vill inte bana väg för fortsatt framgång för det enorma världsföretaget, särskilt om det sker på svensk mark? Kommunerna tackar och bockar, liksom statsministern.

ANNONS

Brad Smith säger sig vilja investera i förnybar energi i Sverige, vilket borde vara självklart när man ökar energianvändningen med 30 procent. Det som satsningen egentligen handlar om, Artificiell Intelligens, drar nämligen en enorm mängd energi. Utvecklingen med AI har måhända denna nackdel, men kan samtidigt innebära mycket positivt för Sverige och övriga världen.

Kompetensutveckling inom AI

Förutom det rent tekniska med utbyggda serverhallar och avancerade grafikprocessorer ska miljarderna också användas till kompetensutveckling inom AI. 250 000 svenskar ska under tre år få utbildning i AI-teknologi. Ett stöttande kunskapsråd ska inrättas vid Linköpings universitet. Det kan innebära att Sverige tar stora steg framåt när det gäller användning av AI. Det finns de som är rädda för och skeptiska till vad AI kan åstadkomma, men desto fler som ser fantastiska möjligheter. Att tänka utanför boxen är en del av nyckeln för att ta åt sig möjligheterna med AI.

Skapa tilltro till AI inom offentlig sektor

AI kan användas i vardagen genom att effektivisera möten. Tänk att låta AI vara “sekreterare” på ett möte: sammanfatta, upptäcka vilka frågor som glömts med mera – vilken värdefull tid som den mänskliga sekreteraren kan ägna åt annat. AI kan, som komplement till den vanliga läraren, vara handledare och lärarassistent i ett oavsett om man har problem med inlärning eller inte. Amerikanska Khan Academy introducerar denna möjlighet nu.

ANNONS

Kanske kan satsningen, som bieffekt, skapa tilltro till tekniken inte bara hos företagen utan också inom den offentliga sektorn. Det vore värt mer än de 34 miljarder bolaget investerar.

ANNONS