Varför ska sopbilen plötsligt köra upp till fastigheten?

Under de 37 år jag har bott här i Uddevalla har soptunnan varit placerad vid uppfarten till min bostad, frågar signaturen 81-årig kvinna.

ANNONS
|

Följande krav på åtgärder från Uddevalla kommuna: "Bristfällig vändplan, plats för sopbilen att vända saknas, bristfällig färdväg, vägen för smal och gropig och i dåligt skick, uttrycker signaturen.
Bild: Matilda Spetz

Nyligen mottog jag ett brev från Uddevalla kommun, angående den nya sophämtningen, med följande krav på åtgärder. "Bristfällig vändplan. Plats för sopbilen att vända saknas. Bristfällig färdväg, vägen för smal och gropig och i dåligt skick. Fri höjd saknas, grenar över vägen". Under de 37 år jag har bott här har soptunnan varit placerad vid uppfarten till min bostad, varför ska helt plötsligt sopbilen köra upp till fastigheten?

För att uppfylla dessa krav från kommunen skulle jag behöva köpa till mer mark för att bredda vägen och för att kunna iordningställa en vändplan. Vad beträffar grenarna som hänger över vägen så tillhör de träd på kommunens mark. De har jag ingen rätt att såga ner.

ANNONS

För några år sedan tvingades vi fastighetsägare att anlägga en ny markbädd om denna var 30 år gammal, utan hänsyn till hur många personer hushållet bestod av.

Trots att jag tvingades till att anlägga nytt avlopp så var jag tvungen att skicka in en ansökan till kommunen och betala många tusen. Vad används våra skattepengar till? Vad användes dessa avgifter till? Är det någon mer som undrar?

81-årig kvinna

LÄS MER:Hushållsnära sortering blir då hushållsfjärran

Svar direkt:

Då vi inte har hand om anläggning och inspektion av avloppsanläggningar på Uddevalla Energi, svarar vi här på frågorna gällande sophämtningen som är inom vår verksamhet.

Vi har sett över framkomligheten till alla hämtplatser på landsbygden och dokumenterat när vi uppmärksammat avvikelser som behöver åtgärdas för att vi ska kunna hämta sopor på ett bra och säkert sätt. Vi har då tittat på sopkärlens nuvarande hämtplats, det vill säga där de står idag. Samma gäller för vändplats där vi har tittat på hur framkomligheten ser ut där sopbilen vänder idag. Alla fastighetsägare som är berörda av aktuell väg med avvikelser har fått samma information. Vi uppmuntrar därför att prata ihop sig med grannar och vägförening om det finns.

Brevet som har skickats ut kräver inte att kärl ska flyttas och att ny vändplats ska anläggas. Vi informerar om de avvikelser vi har uppmärksammat för framkomligheten avseende nuvarande hämtplats. Om framkomligheten inte kan tillgodoses ber vi fastighetsägare eller vägförening att kontakta oss för en dialog. Möjliga lösningar är att kärlen flyttas till en ny hämtplats eller att vi tittar på en ny plats för fyrfacksbilen att vända. Åtgärder kan innebära att fastighetsägare behöver kontakta aktuell markägare.

ANNONS

Alla ärenden är olika och vi har dokumenterat vad åtgärderna avser för varje enskild väg. Vi ber alla kunder som har frågor att höra av sig till oss för mer information i sitt ärende. Som vi lyfter i brevet tar vi gärna en dialog om möjliga åtgärder för att tillsammans komma fram till en bra lösning för alla.

Det nya insamlingssystemet, hemsortering, innebär att varje hushåll sorterar matavfall, restavfall, förpackningar och tidningar i två fyrfackskärl. När vi hämtar fyra fraktioner vid varje tömningstillfälle kommer de nya fyrfacksbilarna att vara större och tyngre än de sopbilar vi använder idag. Det innebär högre belastning på vägarna. Trånga vägutrymmen och skymd sikt ökar risken för skador på människor, vägar, omgivning och våra fordon. Fastighetsnära insamling av förpackningar är ett lagkrav som träder i kraft 1 januari 2027 och införs för villor och fritidshus i Uddevalla under våren 2025.

Cecilia Selander

Uddevalla Energi

ANNONS