ryssland
Men jag ville försöka förstå vad som låg bakom detta till synes oprovocerade angrepp, menar Lena Jarlöv, Hamburgsund. Bild: Christine Olsson/TT

Rysslands anfall var inte helt oprovocerat

Det tragiska är att detta krig hade kunnat undvikas om västvärlden lyssnat på de varnande röster som funnits, menar Lena Jarlöv, Hamburgsund.

ANNONS
|

Replik på: ”Fredsrörelserna” anser att ryssar gör det för den goda sakens skull.

När ryssarna anföll Ukraina i februari 2022 hade jag samma enögda syn på kriget som Torsten Torstensson. Men jag ville försöka förstå vad som låg bakom detta till synes oprovocerade angrepp. Sedan dess har jag läst och lyssnat på diplomater, fredsforskare och statsvetare, mestadels amerikanska och brittiska, men också tyska, norska och svenska, och tidigare FN- och CIA-medarbetare. Det har lett mig till insikten att Rysslands anfall inte var oprovocerat och att kriget inte är någon enkel kamp om landgränser mellan Ryssland och Ukraina utan ett krig mellan USA/Nato och Ryssland, med Ukraina som plattform och offer.

ANNONS

Det tragiska är att detta krig hade kunnat undvikas om västvärlden lyssnat på de varnande röster som funnits, och inte låtit ”hökarna” bland de amerikanska politikerna, påhejade av militärindustrin, bestämma utvecklingen.

Redan den 5 februari 1997 skrev diplomaten George F Kennan i New York Times om den planerade utvidgningen av Nato till Polen, Tjeckien och Ungern: att expandera Nato skulle vara det mest ödesdigra misstaget i amerikansk politik i hela efter-kalla-kriget-eran. Också ambassadör John F Matlock varnade 1997 inför senaten i USA för expansionen: ”-- den kan mycket väl komma att gå till historien som den mest djupgående strategiska blunder sen slutet på kalla kriget”. De ansåg att Natos utvidgning skulle bromsa demokratiutvecklingen i Ryssland och leda till konfrontationer och minska möjligheterna att bli av med kärnvapnen.

Men utvidgningen fortsatte, trots Putins allt skarpare protester, när också Georgien och Ukraina inbjöds till Natomedlemskap. Ryssland kände sin säkerhet hotad. Vad skulle USA göra om Ryssland förlade militärbaser i Mexiko?

Den amerikanske statsvetaren professor John Mearsheimer förutsåg 2014 kriget: ”USA och dess europeiska allierade står nu inför ett val beträffande Ukraina. De kan fortsätta med sin nuvarande politik, som kommer att fördjupa fiendskapen med Ryssland och ödelägga Ukraina under resans gång – ett scenario där alla blir förlorare. Eller också kan de lägga om kursen och verka för att skapa ett blomstrande men neutralt Ukraina, ett som inte hotar Ryssland och låter väst laga sina relationer med Moskva. Den linjen skulle alla vinna på.” (Foreign Affairs nr 5 2014).

ANNONS

USA och Nato valde att fortsätta sin politik och nu är Ukraina sönderbombat och hundratusentals människor dödade, både ukrainare och ryssar. Och kriget riskerar att eskalera till ett världskrig med kärnvapen. Fredsrörelsen arbetar för slut på dödandet och för fred. Det gäller också Fredsrörelsen på Orust, som under många år gjort en ovärderlig insats för att sprida kunskap och vidga perspektiven. Enda hoppet är att folket, den blivande kanonmaten, vaknar upp och stoppar galenskapen.

Lena Jarlöv

Hamburgsund

ANNONS