Lagra värme i betongplatta är en bra idé

Inget byggmaterial slår vatten att lagra värme i, per liter och grad, men betong är ganska bra, menar skribenten.

ANNONS
|

Höga elpriser har lett till att många villaägare funderar på hur de ska spara utan att frysa. Under 2000-talet har det blivit vanligt med golvvärme i betongplatta. Inget byggmaterial slår vatten att lagra värme i, per liter och grad, men betong är ganska bra med 57 procent jämfört med vatten.

En betongplatta om 100 kvadratmeter och 15 centimeter tjock lagrar cirka tio kilowattimme per grad. Kan man värma betongen till exempel en och en halv grad mer än vanligt under natten så har man 15 kilowattimmar på dagen då elen är dyr.

Förr talade man om nattsänkt temperatur men nu kan det omvända vara en lösning om man abonnerar på timpris. Det är ofta lägst mellan klockan 00 och 06 på natten. Det passar gamla gubbar som måste besöka toa på natten. Då kan man höja inställning på värmepumpen eller elpannan klockan 00 med kanske 6 - 10 grader celsius mer än vid heldygnsdrift och sänka den igen klockan 06, ner mot 20 grader celsius.

ANNONS

Det finns små burkar att köpa som lär kunna göra omställningen för dem som vill sova hela natten. Tibber och Greenely är sådana företag. De har tyvärr torftig beskrivning på nätet. Jag tror det går till så att att man sätter in en manick på kabeln mellan utetemperaturgivaren och värmepumpen och ansluter en annan manick till sitt wifi. Med dem manipuleras utetemperaturen så att den till exempel höjs så att värmepumpen tror det är sommar och stoppar för värmeproduktion när elpriset är högt.

Lagring i betongplatta förutsätter att det inte är årets kallaste dag för då finns ingen överkapacitet hos pannan och framtemperaturen till golvet bör aldrig överstiga 50 grader celsius.

Jan Ivarson

ANNONS