Vandaler. Sälarna i Västra Götalands län kostar drygt 600 000 varje år. Alla verkar vara överens om att antalet sälar behöver minskas rejält.
Vandaler. Sälarna i Västra Götalands län kostar drygt 600 000 varje år. Alla verkar vara överens om att antalet sälar behöver minskas rejält.

Sälar vandaliserar fiskeredskap för 600 000 kr per år

Knubbsälen bär titeln "Bohusläns landskapsdjur". Det betyder dock inte att alla bohusläningar är speciellt förtjusta i sälar. Varje år får fiskare runt om i länet dela på över en halv miljon kronor som plåster på såren för skador orsakade av den ständigt växande sälstammen.

ANNONS
|

Under 2015 har sälarna orsakat skada på 6500 fiskeredskap i Västra Götalands län. Nu får 19 fiskare i länet dela på 635000 kronor från Länsstyrelsen som kompensation för alla sälskador. En summa som betalas ut årligen.

– Ersättningen har funnits i väldigt många år och betalas ut till de som anmält till oss att deras redskap förstörts av sälar, säger Fredrik Larsson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen.

En fiskare som ska få ersättning av Länsstyrelsen är Sune Hansson Zätherhäll från Tanum. Han fångar en typ av fisk som kallas "läppfisk" och ska levereras levande till laxodlingar i Norge där de hjälper till att hålla vattnet rent. Sälarnas vandalisering förstör hans verksamhet.

ANNONS

– Det är ett väldigt stort problem som har eskalerat de senaste åren. För 50 år sedan var det en sensation om du såg en säl inne vid land, nu händer det hela tiden, säger Sune Hansson Zätherhäll.

Just fisket av läppfisk är det som är hårdast drabbat av sälskador. Den personen som får störst andel av Länsstyrelsen har fått sälskador för motsvarande 140000 kronor.

– Vi försöker göra vår utrustning sälsäker men det hjälper inte. De välter vår utrusning och tuggar ihjäl vår fångst, säger Sune Hansson Zätherhäll.

Han är trött på att det inte görs något åt problemet och ser snart inte någon anledning att fiska längre.

– Vårt fiske är helt meningslöst i skärgården. Det finns alldeles för många sälar och de bara fortsätter att öka i antal, säger Sune Hansson Zätherhäll.

Länsstyrelsen håller med om att antalet sälar är alldeles för stort och att något behöver göras för att inte påverka fisket ännu mer.

– Det börjar närma sig taket på hur många sälar det får vara. Medelvikten på nyfödda kutar minskar också vilket ju pekar på att det börjar bli klent med föda sett till mängden sälar. I dagsläget tror jag att det skulle behöva skjutas av cirka 10% av sälbeståndet under en kortare period. Som det är i dag är det inte alls tillräckligt, säger Fredrik Larsson.

ANNONS

Läs mer:Sälarna ökar i antalet

Enligt lagen får det bara utövas så kallad skyddsjakt på sälar. Alltså får sälar jagas enbart i vissa situationer för att råda bot på ett akut problem, exempelvis de allvarliga skadorna på fisket.

Bara knubbsälen får jagas i Västra Götaland för tillfället. Under perioden april 2016 – mars 2017 får 140 knubbsälar skjutas i Västra Götaland.

– Sälstammen har en årlig tillväxt på cirka 9% på Bohuskusten. De sälar som skjuts i dag motsvarar inte ens en procent och det enda jag kan se som en lösning på problemet är en ordentligt ökad jakt på säl, säger Fredrik Larsson.

Läs mer:Fler knubbsälar skjuts

Naturvårdsverket genomförde en utredning åt regeringen 2013 där de kom fram till att licensjakt på säl är möjlig. För att göra det möjligt krävs alltså en ändring i jaktlagstiftningen. När eller om den lagändringen kommer är oklart.

Bohusläningen har sökt handläggare på regeringskansliet utan framgång.

Vad tänker du när du ser en säl?

– Det finns ett par sälar här i Tanum som jag tycker om att se på och de är gjorda av betong och står längsmed vägarna, säger Sune Hansson Zätherhäll.

ANNONS