Den kinesiske politikern Bo Xiali fick sparken och är nu försvunnen.
Den kinesiske politikern Bo Xiali fick sparken och är nu försvunnen.

Mikrobloggar i Kina stängs

ANNONS
|

Kinas två mest använda mikrobloggar Sina Weibo och Tencent QQ stoppade användarnas kommentarer på lördagen med motiveringen att man vill "hindra spridandet av rykten".

Internetjättarna sade på sina sajter att blockeringen kvarstår till tisdag.

Kinesiska myndigheter har skärpt sin kontroll ytterligare, skakade av floden av uppgifter på nätet. Där publiceras allt från harmlös information till ilskna anklagelser och uppgifter om maktmissbruk och oroligheter.

Totalt har ytterligare minst 16 stora sajter stängts, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. De ska ha deltagit i ryktesspridning om en begynnande statskupp. Det har talats om "militärfordon på väg in i Peking och något konstigt som händer i Peking", skriver Nya Kina.

ANNONS

Ryktena stammar från dramat kring Bo Xilai, en politiker som tidigare tippades vara på väg att bli en av Kinas högsta ledare. Efter att häromveckan plötsligt ha fått sparken från sin post i Chongqing är Bo nu försvunnen.

Kuppryktena är centrerade kring Zhou Yongkang, landets säkerhetschef. Han är medlem i politbyråns ständiga utskott, den nio man starka gruppen som ses som Kinas verkliga maktcentrum.

Sina och Tencent, som äger de två stora drabbade mikrobloggsajterna, förklarar att möjligheten att kommentera inlägg är avstängd fram till klockan 8 lokal tid på tisdag. Sajternas användare kan fortfarande göra egna inlägg, men interaktiviteten och möjligheten till debatter är därmed stoppad.

Avstängningen sägs vara till för att möjliggöra "en centralstyrd uppstädning" av blogginläggen, så att en massa falska och vilseledande uppgifter kan tas bort.

Zhou Yongkang tros vara allierad med den försvunne Bo Xilai. Internationella medier rapporterar dock att Zhou, av nyhetsinslag i statlig tv att döma, den senaste tiden har arbetat vidare som vanligt.

Pekingpolisen har sedan i mitten av februari gripit 1 065 misstänkta, och raderat mer än 208 000 "skadliga" mikromeddelanden, meddelade den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina på lördagen.

Operatörerna för mer än 3 117 webbplatser har fått ta emot varningar sedan polis spårat vapen- och narkotikasmuggling, samt handel med mänskliga organ och olika former av personlig information, hette det vidare i Nya Kinas rapport.

ANNONS

Kina har på senare tid ökat ansträngningarna för att "städa upp" i cyberrymden, försök som uppfattas som sätt har lägga ytterligare restriktioner på nätfriheten i landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ett censursystem kallat "den stora brandväggen" blockerar sedan tidigare åtkomsten till bland andra Facebook och Twitter.

ANNONS