Orsak till bussolyckan oklar

ANNONS
|

Efter över ett dygn sedan den tragiska busskraschen i södra Schweiz är olycksorsaken oklar. 22 barn och sex vuxna omkom, medan tiotals får sjukhusvård, flera för svåra skador.

Offrens familjer besökte under torsdagen platsen för den tragiska olyckan.

-Besöken pågår just nu. De har anordnats under hela dagen på begäran av familjerna, sade en polistalesman till AFP.

Familjemedlemmar på väg till tunneln bar på blommor och papperslappar med meddelanden.

Enligt nyhetssajten 24heures.ch har sex barn som befinner sig på sjukhus i Viège återhämtat sig tillräckligt för att kunna skrivas ut under torsdagen.

De döda ska kunna börja flygas hem till Belgien, förutom chauffören som körde vid olyckstillfället. Schweiziska myndigheter vill behålla den kroppen för att kunna avgöra om kraschen berodde på någon akut sjukdom

ANNONS

Schweiziska medier frågar sig nu hur en så blodig olycka kunde hända i en av landets modernaste tunnlar. Sierre-tunneln byggdes 1999, och är enligt trafikmyndigheter av senaste snitt vad gäller ventilation, nödutgångar och andra säkerhetsåtgärder, skriver Le Temps.

Zürich-tidningen Tages-Anzeiger reser frågetecken kring den betongvägg som bussen frontalkrockade med. Väggen begränsar ett utrymme längs med vägbanan, där fordon som får problem ska kunna stanna. Utrymmet har vinkelräta väggar i förhållande till körriktningen. Det ser likadant ut i många andra schweiziska vägtunnlar.

"På grund av denna vägg inträffade kollisionen", konstaterar Tages-Anzeiger.

Chauffören på den förolyckade bussen skulle sätta på en dvd strax innan olyckan inträffade, uppger schweiziska och belgiska medier enligt AFP.

Enligt den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws ska informationen komma från de skadade barnen. En lärare som rest med barnen hade gett chauffören en dvd att spela för barnen kort innan bussen i hög fart körde in i en tunnelvägg.

Flera tidningar drar slutsatsen att olyckan därmed kan ha orsakats av "ett ögonblicks distraktion", något som schweizisk polis avvisade som spekulationer, uppger AFP.

Larmet gick tidigt tack vare kamerabilderna och en stor räddningsinsats var snabbt framme på tisdagskvällen.

-Man fryser in i ryggmärgen. Att bevittna ett sådant drama med barn inblandade gjorde mig mållös, kommenterade polisens talesman Jean-Marie Bornet i schweizisk television.

Övervakningkamerorna vidarebefordrade en skräcksyn; den sönderslitna bussen, döda och skadade människor som tillsammans med vrakdelar låg utspridda på motorvägsbanan.

ANNONS

Många slungades ut ur bussen fast de suttit fastspända med säkerhetsbälte.

Först på onsdagsmorgonen bekräftade de schweiziska myndigheterna att människor omkommit i tunnelolyckan.

Bussen hade troligen inte körts för fort, sade polisen som nu arbetar efter flera teorier; ett tekniskt fel, ett mänskligt misstag eller att föraren blivit akut sjuk.

Även den biträdande föraren avled i olyckan.

Bussen hade hunnit knappt två mil från avfärden i skidområdet Val d'Anniviers, där barnen åkt skidor, och var på väg mot Sion i kantonen Valais. Barnen kom från skolor i de belgiska orterna Heverlee och Lommel. Nio av dem var nederländska, men bosatta på belgiska sidan om gränsen.

Motorvägstunneln där kraschen skedde, en viktig trafikpulsåder i området, är på torsdagen fortfarande avstängd.

ANNONS